Duitse Herder » Zwarte Duitse Herder

Zwarte Duitse Herder

Duitse herders zijn redelijk herkenbaar. Zelfs als je nog nooit een Duitse herder hebt gehad, weet je waarschijnlijk precies hoe ze eruit zien. De zwarte Duitse Herder is echter veel minder bekend. Maar alhoewel deze kleur zeldzaam is, wordt hij wel erkend door de VDH (Vereniging Duitse Herder).

Doorgaans hebben Duitse herders een zwart-bruine vacht. Maar er bestaan dus ook volledig zwarte Duitse herders. Dit komt niet door kruisingen; het gen voor de zwarte vacht wordt gedragen door raszuivere Duitse herders. Het is echter veel zeldzamer dan de gebruikelijke kleuring.

Waar komt de zwarte Duitse Herder vandaan?

De zwarte Duitse Herder komt niet voort uit een kruising. In plaats daarvan is het een heel zeldzaam gen dat weinig Duitse herders bezitten. Een zwarte Duitse Herder kan op drie manieren ontstaan:

  1. Beide ouders zijn zwart en dragen de recessieve zwarte genen.
  2. Beide ouders van welke kleur dan ook zijn dragers van het recessieve zwarte gen en geven dit door.
  3. Eén ouder is zwart en de andere drager van het recessieve zwarte gen.

Recessieve genen zijn normale genen. Ze veroorzaken variatie in eigenschappen, maar veroorzaken geen gezondheidsproblemen veroorzaken, tenzij er een probleem is met de genetica van een of beide fokhonden.

Wist je dat de meeste Duitse Herders als ze 0 tot 2 weken oud zijn een zwarte vacht hebben? Na 3 tot 8 weken verandert de vacht naar hun uiteindelijke kleur of blijven ze zwart.

Uiterlijk en kenmerken

Los van de vacht, heeft de zwarte Duitse Herder dezelfde oorsprong en hetzelfde karakter en temperament als andere Duitse Herdershonden, zoals de Wolfsgrauwe Duitse Herder.

Wel hebben zwarte herdershonden altijd donkergekleurde ogen. Blauwe ogen zijn uiterst zeldzaam en meestal een teken dat een hond andere rassen in zijn stamboom heeft, zoals Huskies.

Mannetjes wegen meestal tussen de 30 en 40 kilo, terwijl vrouwtjes 22 tot 34 kilo wegen. De Duitse Herder is een vrij grote hond, dus bedenk goed of je de ruimte hebt. Veel mensen staan er niet bij stil hoe groot deze honden zijn voordat ze ze adopteren, en krijgen later spijt van hun beslissing.

Mannetjes worden 60–65 cm hoog, Duitse Herder teefjes 55–60 cm.

Lees verder over de Duitse Herder uiterlijk en kenmerken:

Belangrijkste karaktereigenschappen

De belangrijkste eigenschappen van een Duitse Herder zijn trouw, aanhankelijkheid, waakzaamheid, gehoorzaamheid, sociaal, moedig en temperamentvol. De Zwarte Duitse Herder valt onder het ras Duitse Herder en heeft eigenlijk hetzelfde karakter als een Duitse Herder. Er zijn wel karaktereigenschappen die sterker aanwezig zijn bij een Zwarte Duitse Herder. De fokkers van Zwarte Duitse Herders selecteren de ouders op bepaalde karaktertrekken, waardoor deze eigenschappen automatisch sterker naar voren komen bij de puppy’s. Welke karaktertrekken dit zijn, verschilt per fokker.

Als de hond goed getraind en opgevoed is, heeft de Zwarte Duitse Herder een prettig karakter. Het is wel erg belangrijk om vroeg te beginnen met opvoeden, en hier niet meer mee te stoppen. Een pup heeft natuurlijk veel tijd nodig om alles aan te leren. Op een gegeven moment heeft de hond een soort basis, maar die basis moet wel bijgehouden worden. De Zwarte Duitse Herder heeft het nodig om veel te blijven trainen.

Een Duitse Herder moet een aantal keren per dag uitgelaten worden. Een volwassen hond moet minimaal eens per dag een flink stuk kunnen rennen. Maar je vraagt je misschien af: hoe lang mag een Duitse Herder pup wandelen? Het antwoord is 2 á 3 keer per dag. Je kunt beter wat vaker kleine stukjes wandelen dan in één keer een groot stuk.

Vacht zwarte Duitse Herder

Ook de vacht van een zwarte herdershond kan verschillen: lanhgaar of korthaar. Beide vachten bestaan uit een ondervacht met daar overheen een deklaag van stokhaar. Deze deklaag is bij de langstokhaar wat langer, zachter en minder aangesloten dan bij de Duitse Herder stokhaar (of korthaar).