Duitse Herder » Duitse Herder temperament

Duitse Herder temperament

Duitse herder temperament

Het Duitse Herder karakter kenmerkt zich als stabiel. De Duitse Herder is een hond die veel controle heeft over zijn zenuwen. Het is geen eenmanshond, maar is wel erg gericht op zijn baas. De Duitse Herder sluit zijn gezinsleden in het hart. Het lijkt een stoere hond, maar hij heeft een gevoelige kant en wil graag de goedkeuring van zijn baas.

Ruzie of spanningen in het huis hebben direct een weerslag op de Duitse Herder. Daarentegen is de Duitse Herder goed in staat om beslissingen zelfstandig te nemen. Het Duitse Herder karakter omvat:

  • Inzicht
  • Intelligentie
  • Doorzettingsvermogen
  • Moed
  • Levendigheid
  • Interesse in zijn omgeving

Verschillen Duitse Herder temperament reu en teefje


Er zijn een aantal verschillen tussen een reu en een teefje. Naast lichamelijke verschillen (bijvoorbeeld in hoogte en gewicht) hebben de karakters van een reu en een teefje ook wat verschillen.

Bij de Duitse Herder komt er tussen de 6 en 12 maanden een piek aan hormonen vrij. Oestrogeen is het hormoon dat bij een teefje vrijkomt. Hierdoor wordt het teefje loops, wat gepaard gaat met slijmerig bloed. Testosteron is het hormoon dat bij een reu vrijkomt. Hierdoor gaan ze steeds vaker de poot optillen tijdens het plassen en gaan ze ook plassen om hun territorium af te bakenen. Deze verschillende hormonen kunnen voor verschillende karaktertrekken zorgen.

Duitse Herder gehoorzaamheid

Een reu laat zich minder vaak leiden dan een teefje en is vaak wat dominanter, deze hond heeft meer Duitse Herder temperament. Dit kan ervoor zorgen dat een reutje lastiger op te voeden is. Een teefje is daarentegen vaak wat aanhankelijker dan een reu.

Oud Duitse Herder karakter

Het Oud Duitse Herder karakter kenmerkt zich, net als het karakter van de Duitse Herder, vooral als evenwichtig, stabiel en zelfverzekerd. De Oud Duitse Herder is een echte leider en erg opmerkzaam. Daarnaast zijn het echte doorzetters en beschikken ze over vechtlust en moed. Hierdoor zijn ze perfect als dienst-, geleide- of waakhond. Ze leven graag in een roedel, waardoor ze ook goed in een gezin passen.

Langstokhaar Duitse Herder karakter

De Langstokhaar Duitse Herder is een echte werkhond en is de mens op verschillende terreinen erg dienstbaar. Daarnaast is de Langstokhaar Duitse Herder een echte gezinshond: eenvoudig te verzorgen en de hond past zich makkelijk aan. De Langstokhaar Duitse Herder heeft wel snel problemen met het gewicht, het is belangrijk om op te letten dat de hond niet te zwaar wordt en voldoende beweging krijgt en de juiste voeding krijgt.

Duitse Herder werklijn karakter

Omdat de Duitse Herder een ontzettend veelzijdige hond is, wordt deze ook voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo zijn er showlijnen (kynologische honden) en werklijnen (africhtingshonden). De werklijnen hebben een echte werkdrift en is perfect in staat om fysiek te presteren. Het Duitse Herder langhaar karakter maakt de Duitse Herder werklijn minder geschikt als gezinshond dan de showlijn.

Samenvattend kenmerkt het karakter van alle soorten Duitse Herders zich vooral als stabiel en evenwichtig. Er zijn een aantal verschillen tussen reutjes en teefjes. Daarnaast hebben de verschillende soorten Duitse Herders ook specifieke karaktertrekken. Als je op zoek bent naar een Duitse Herder, is het verstandig om van tevoren te bedenken met welk doel je deze hond wil houden. Zo kun je uitzoeken welke soort en welk geslacht Duitse Herder hier het beste bij past.