Als je een Duitse Herder overweegt, is het verstandig om je eerst te verdiepen in het karakter en temperament van de Duitse Herder. Wij helpen je een handje met een overzicht van de belangrijkste karakter trekjes en wat dat voor invloed heeft op de opvoeding. Vervolgens kun je een bewuste keuze maken of de Duitse Herder het ras is dat je zoekt.
Harde werker maar ook aanhankelijke allemansvriend
Duitse Herder zijn intelligent, actief, moedig en waaks. Het is geen eenmanshond, maar is wel erg gericht op zijn baas. De Duitse Herder sluit zijn gezinsleden in het hart. Het lijkt een stoere hond, maar hij heeft een gevoelige kant en wil graag de goedkeuring van zijn baas. Ze zijn aanhankelijk en willen graag samenwerken met de baas.
Deze drang om te werken en samenwerken komt natuurlijk voort uit het feit dat de Duitse Herder van origine is gefokt als herdershond. Om de kudde onder controle te kunnen houden waren werklust, uithoudingsvermogen en leiderschap belangrijke eigenschappen. Inmiddels staat hij niet alleen bekend als schaapsherder maar wordt hij ook ingezet in het leger, bij de politie, als drugshond maar ook bij speur- en reddingsacties.
Duitse Herders zijn waaks en beschermend, maar dit zorgt doorgaans niet voor problemen. Uiteraard is goede socialisatie belangrijk.
Met andere honden gaan ze ook goed, mits daar ook aandacht aan is besteed tijdens het socialiseren.
Hier vind je meer informatie over het socialiseren van een Duitse Herder pup.
Duitse Herder karakter: waar moet je op letten tijdens de opvoeding?
Hieronder gaan we wat dieper in op enkele van de Duitse Herder karaktereigenschappen die bepalend zijn voor hoe je een Duitse Herder groot brengt.
Een herdershond blijft een herder
Veel van de hoedende instincten die de Duitse Herder nodig had in de kudde schapen, zijn nog aanwezig bij de Duitse Herder. Hij wil zijn gezin graag dicht bij elkaar houden. Op een wandeling met het gezin zal hij de achterste persoon bij de groep willen houden. Verder betekent dit dat hij kinderen van het gezin zal beschermen, ook als deze bijvoorbeeld aan het spelen is met een vriendje. Wees daarom extra behoedzaam als er andere kinderen op bezoek komen.
In de omgang met andere honden heeft de Duitse Herder ook de neiging de baas te spelen en de dominantere rol op zich te nemen. Daarom is het belangrijk om de pup tijdens de socialisatie periode veel met andere honden te laten spelen. Puppycursus is hierin echt een must, maar ga ook regelmatig naar het park om de pup te laten spelen met andere honden.
Intelligentie
Vanwege hun intelligentie en persoonlijkheid hebben Duitse herders vanaf zeer jonge leeftijd een consistente training nodig en dat is niet optioneel. Afwachtende baasjes zijn ze te slim af, zorg ervoor dat je sterk leiderschap toont vanaf het eerste moment. Als ze geen sterke leider hebben die hen mentaal uitdaagt, gaan ze zich op andere manieren vermaken door de boel op stelten te zetten.
Dit betekent dat je als baasje stevig in je schoenen moet staan en veel tijd moet besteden aan training en opvoeding. Dit is ook de reden waarom de Duitse Herder soms niet het meest geschikt is als eerste hond.
Hard van buiten, zacht van binnen
Alhoewel fysiek sterk, is het mentaal een gevoelige hond. Omdat hij zo gericht is op contact, vind hij het ten eerste niet leuk om alleen te zijn. Geïsoleerde Duitse herders kunnen gemakkelijk gedragsproblemen ontwikkelen, simpelweg omdat ze eenzaam zijn en geen mentale en fysieke uitdaging krijgen. Natuurlijk kan een Duitse Herder af en toe een paar uurtjes alleen zijn, maar weet dat niet de standaard kan zijn.
Ook zijn Duitse Herders erg gevoelig voor de stemming in huis. Ruzies en onenigheid in het huis hebben zijn weerslag op de hond en kunnen hem onzeker maken.
Duitse Herders zijn bovendien erg gevoelig voor je stem, val dus niet zo maar tegen hem uit. Probeer tijdens de opvoeding vooral gebruik te maken van positieve bekrachtiging.
Veel beweging nodig
Duitse Herders blinken niet voor niets uit in hondensporten. Ze hebben veel energie in de tank en hoewel je niet professioneel met ze hoeft te sporten, hebben ze wel een baasje nodig die bereid is om naar buiten te gaan om te wandelen, rennen, en te gooien met een bal of frisbee.
Om zich evenwichtig te ontplooien heeft hij het nodig om fysiek en mentaal beziggehouden te worden.
Verschillen Duitse Herder temperament reu en teefje
Er zijn een aantal verschillen tussen een reu en een teefje. Naast lichamelijke verschillen (bijvoorbeeld in hoogte en gewicht) hebben de karakters van een reu en een teefje ook wat verschillen.
Een reu laat zich minder vaak leiden dan een teefje en is vaak wat dominanter. Dit kan ervoor zorgen dat een reutje lastiger op te voeden is. Een teefje is daarentegen vaak wat aanhankelijker dan een reu.
Bij de Duitse Herder komt er tussen de 6 en 12 maanden een piek aan hormonen vrij. Oestrogeen is het hormoon dat bij een teefje vrijkomt. Hierdoor wordt het teefje loops, wat gepaard gaat met slijmerig bloed. Testosteron is het hormoon dat bij een reu vrijkomt. Hierdoor gaan ze steeds vaker de poot optillen tijdens het plassen en gaan ze ook plassen om hun territorium af te bakenen. Deze verschillende hormonen kunnen voor verschillende karaktertrekken zorgen.
Duitse Herder werklijn karakter
Omdat de Duitse Herder een ontzettend veelzijdige hond is, wordt deze ook voor verschillende doeleinden gebruikt. Ondanks dat de Duitse Herder van origine als schaapsherder is gefokt, zijn er in de loop der tijd verschillende foklijnen ontstaan. Zo zijn er showlijnen (kynologische honden) en werklijnen (africhtingshonden). De werklijnen hebben een echte werkdrift en is perfect in staat om fysiek te presteren.
Samenvattend kenmerkt het karakter van alle soorten Duitse Herders zich vooral als stabiel en evenwichtig. Er zijn een aantal verschillen tussen reutjes en teefjes. Daarnaast hebben de verschillende soorten Duitse Herders ook specifieke karaktertrekken. Als je op zoek bent naar een Duitse Herder, is het verstandig om van tevoren te bedenken met welk doel je deze hond wil houden. Zo kun je uitzoeken welke soort en welk geslacht Duitse Herder hier het beste bij past.