Duitse Herder » Groeicurve Duitse Herder

Groeicurve Duitse Herder

Vaak krijgen Duitse Herders gemiddeld 7 puppy’s. Het gewicht van deze puppy’s is normaal gesproken ongeveer 1% van het gewicht van de moeder (voordat ze drachtig werd). Als de puppy’s geboren zijn verdubbelen ze tijdens de eerste week in gewicht. Daarna wordt de groeicurve Duitse Herder wat consistenter. De pup zal in de weken na de eerste week ongeveer 5 tot 10 procent aankomen. Het uiteindelijke gewicht van de Duitse Herder is ongeveer 70 keer het gewicht dat de hond bij de geboorte had.

De groeicurve Duitse Herder bereikt normaal gesproken tussen de 18 en 24 maanden zijn eind. Opmerkelijk is, dat dit in sommige Oost-Europese landen minder snel gaat. Daar zijn de honden pas volledig volwassen als ze 3 jaar oud zijn.

Groeicurve Duitse Herder tabel

Leeftijd in maanden en/of jarenGewicht in kilogramSchofthoogte in cm
Geboorte0,4 kilo12 – 18 cm
2 maanden7 – 8 kilo18 – 22 cm
3 maanden10 – 13 kilo22 – 27 cm
4 maanden15 – 18 kilo27 – 35 cm
5 maanden18 – 22 kilo35 – 40 cm
6 maanden22 – 25 kilo40 – 45 cm
7 maanden25 – 28 kilo45 – 50 cm
8 maanden28 – 30 kilo50 – 55 cm
9 maanden29 – 32 kilo53 – 58 cm
10 maanden30 – 33 kilo55 – 60 cm
11 maanden32 – 34 kilo55 – 60 cm
1 jaar32 – 35 kilo55 – 60 cm
1,5 jaar32 – 35 kilo58 – 63 cm
2 jaar32 – 40 kilo58 – 63 cm

Wil jij een gezonde, gelukkige en gehoorzame Duitse Herder?

Het eBook “Het Duitse Herder Handboek” helpt je om je Duitse Herder met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Duitse Herder. Guus Jansen, de schrijver, heeft vijfentwintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden en specifiek Duitse Herders.

In het eBook worden onderwerpen behandeld zoals blaffen, opspringen, trekken aan de lijn en veel meer. En het mooiste is, je mag het boek 60 dagen risicovrij uitproberen!

Klik hier en bekijk het eBook op Duitseherdersinfo.nl >>


Tanden wisselen

Als de pup 3-5 maanden oud is, dan worden de snijtanden gewisseld. Dit zijn tanden die vooraan zitten. Vervolgens worden de hoektanden gewisseld. Dit gebeurt als de pup ongeveer 5 tot 6 maanden oud is. Tussen de 4 en 6 maanden wisselen de voorkiezen en tussen de 4 en 7 maanden de grote kiezen. De Duitse Herder slikt de tanden vaak door tijdens het eten. Er zijn weinig losse tanden die gevonden worden in huis.

Net als bij kleine kinderen willen Duitse Herder puppy’s ook overal op kauwen en bijten als ze aan het wisselen zijn. Nieuwe tanden veroorzaken jeuk in de mond van de hond en daar wil hij natuurlijk vanaf. Het is belangrijk dat de pup over voldoende speelgoed beschikt waar op gekauwd mag worden. Daarnaast kunnen de Duitse Herder puppy’s ook last krijgen van hun darmen. Dit is in principe normaal, maar als het langer dan 2 dagen aanhoudt is het verstandig om de dierenarts te bezoeken. De hond heeft de voedingsstoffen nodig voor de groei van botten en spieren.

Wil jij een Duitse Herder die gezond groeit? Kies voor het juiste voer en maak een voedingsschema.

Oren Duitse Herder pup

Als de puppy al zijn tanden gewisseld heeft gaan ook de oren rechtop staan. Gemiddeld is dit tussen de 5 en 7 maanden. Ze zullen in ieder geval rechtop staan voordat de pup 10 maanden oud is. Het komt vaak voor dat de oren één voor één rechtop gaan staan, wat soms een grappig gezicht geeft.

Vacht Duitse Herder

Als de pup 6 á 7 maanden is, zal de vacht gaan veranderen. Dit gebeurt onder invloed van hormonen. Testosteron zorgt voor een vollere en dikkere vacht. De vacht blijft warm en droogt sneller omdat hij water beter afstoot.

Duitse Herders verharen vrij veel en tweemaal per jaar is de ergste rui en het moment dat je de hond kunt plukken. Lees hier meer over het verharen bij Duitse Herders.

Heupdysplasie Duitse Herder

Grote hondenrassen hebben kans op een aantal gewrichtsaandoeningen. Deze kunnen erfelijk zijn, maar dit hoeft niet. Zo ook de Duitse Herder, die aanleg heeft om heupdysplasie te krijgen. Gewrichtsonderdelen sluiten in dat geval niet goed aan op elkaar wat pijn veroorzaakt en problemen geeft bij het bewegen. Heupdysplasie komt tot stand tijdens de eerste 6 levensmaanden. Lees hier meer over Heupdysplasie bij Duitse Herders.

Hoe oud worden Duitse Herders?

De gemiddelde leeftijd van een Duitse Herder is 10 en 13 jaar. Lees hier meer over gemiddelde Duitse Herder leeftijd.