Duitse Herder » Duitse Herder teef

Duitse Herder teef

Tussen een Duitse Herder reutje en teefje zitten een aantal verschillen. Doorgaans heeft een Duitse Herder veel kracht en is het een middelgrote hond. Volgens de rasstandaard is de schofthoogte van een reu 60 tot 65 centimeter, de schofthoogte van een Duitse Herder teef is tussen de 55 en 60 centimeter. Er zijn twee soorten lijnen Duitse Herders: de werklijn (africhtingslijn) en de showlijn (kynologische lijn). De praktijk leert dat de Duitse Herders in de showlijn wat groter zijn dan de rasstandaard voorgeschreven heeft. De schofthoogte van een Duitse Herder teef ligt gemiddeld tussen de 55 en 63 centimeter. Het gewicht van een Duitse Herder teef is gemiddeld 22 tot 32 kg.

Duitse Herder teef

Ook het karakter bij een reu en teef zijn verschillend. Een reu is vaak wat temperamentvoller en zelfstandiger dan een teef. Een teefje laat zich meer leiden en stelt zich wat afhankelijker op. Daarnaast wordt een teefje loops en heeft daardoor last van hormonale invloeden. Sterilisatie heeft weinig invloed op het gedrag van een teef, maar kan wel invloed hebben op de gezondheid van de hond.

Loops

Het grote verschil tussen en reu en een teefje, is dat de teefjes loops worden. Vaak wordt een teef tussen de 5 en 18 maanden voor het eerst loops. Wanneer dit precies gebeurt, hangt af van een aantal factoren:

  • De grootte van de hond: de Duitse Herder teef wordt later loops als zij groter is.
  • Erfelijkheid: vaak kan de fokker al vertellen wanneer de hond ongeveer loops gaat worden.
  • De Duitse Herder teef wordt gestimuleerd om loops te worden op het moment dat er een loopse teef bij haar in de buurt (of in huis) is.

Als een teefje voor het eerst loops wordt, dan kan dit een normale duur hebben, maar het kan juist ook heel lang of erg kort duren. Daarnaast kan de hond heftig vloeien, of juist heel erg weinig, alsof het lichaam er nog een beetje aan moet wennen. Honden worden gemiddeld om de 5 tot 8 maanden loops, maar net als bij vrouwen kan dit per hond erg verschillen. Daarnaast kan het zelfs per cyclus veranderen.

Sterilisatie

Als je er zeker van wil zijn dat de Duitse Herder teef niet drachtig wordt, dan moet je haar laten steriliseren. Zoals hierboven al benoemd is, heeft dit weinig invloed op het gedrag van de hond. De prijzen voor een sterilisatie verschillen per dierenkliniek maar kunnen oplopen tot €200,-.

Naast de verschillende klinieken heeft ook het gewicht van de hond invloed op de prijs van de sterilisatie. Ter vergelijking: voor een sterilisatie van een hond van 10 kg betaal je gemiddeld €179,-, terwijl je voor een hond van 40 kg zo €265,- betaald.

De prijs van een sterilisatie is ook afhankelijk van de methode waarop de hond gesteriliseerd wordt. Een traditionele operatie is bijna altijd goedkoper dan een laparoscopische operatie.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die invloed hebben op de prijs van een sterilisatie:

  • Kwaliteit van het narcosemiddel;
  • Materialen die gebruikt worden tijdens de operatie;
  • Het kennisniveau van de dierenarts;
  • Faciliteiten van de dierenkliniek;
  • Nazorg die de dierenkliniek levert.

Het is verstandig om van tevoren duidelijkheid te vragen over de kosten van een sterilisatie. Zo kun je verschillende dierenklinieken met elkaar vergelijken en de dierenkliniek kiezen waar je een goed gevoel bij hebt, én waar de prijs-kwaliteitverhouding voor jou goed is. Dit is per persoon verschillend. De één hecht bijvoorbeeld veel waarde aan de kwaliteit van een narcosemiddel terwijl een ander de nazorg belangrijker vindt.

Tot slot

Het uiterlijk van een Duitse Herder teef en reu zijn wat verschillend. Een teefje wordt minder groot en blijft over het algemeen wat lichter in gewicht dan een reu. Qua karakter is een teefje wat aanhankelijker en laat zij zich makkelijker leiden. Tot slot wordt een teefje loops en een reu niet.