Duitse Herder »  Duitse Herders en heupdysplasie

 Duitse Herders en heupdysplasie

Grote hondenrassen hebben kans op een aantal gewrichtsaandoeningen. Deze kunnen erfelijk zijn, maar dit hoeft niet. Zo ook de Duitse Herder, die aanleg heeft om heupdysplasie te krijgen. Gewrichtsonderdelen sluiten in dat geval niet goed aan op elkaar wat pijn veroorzaakt en problemen geeft bij het bewegen. Deels is heupdysplasie erfelijk maar het wordt ook deels veroorzaakt door belasting van de spieren en voeding.

Duitse Herder heupdysplasie

Heupdysplasie kun je bij honden aan een aantal zichtbare symptomen herkennen:

  • Veel liggen
  • Moeilijk opstaan
  • Kreupel lopen
  • Manier van bewegen is onregelmatig
  • Spieren in de achterpoten zijn slecht ontwikkeld

De eerste klachten worden bij jonge honden vaak tussen de vier en tien maanden oud gezien. Na inspanning loopt de Duitse Herder pup kreupel of de hond heeft, in vergelijking met andere honden, aanzienlijk minder zin om te spelen. De honden gaan vaak zitten of liggen en hebben moeite met opstaan. Het heen en weer zwaaien van het bekken is ook een symptoom van heupdysplasie. Tijdens het rennen zet de hond met zijn achterpoten tegelijk af (of naast elkaar). Honden zonder heupdysplasie hebben de poten minder dicht bij elkaar en plaatsen ze één voor één schuin achter elkaar.

Heupdysplasie bij oudere honden (vanaf een jaar of zes) is te herkennen aan stijfheid waardoor ze moeilijk op kunnen staan. De honden willen niet ver wandelen en hebben problemen met traplopen en springen. Het lijkt vaak alsof de Duitse Herder ‘in’ moet komen. In het begin zijn de klachten extra, als de hond een tijdje beweegt nemen de klachten af.

Behandelen Duitse Herder heupdysplasie

Een operatie aan de heupen is een optie, maar er zijn nog vier andere behandelmethoden bij heupdysplasie.

  • Medicijnen: zoals eerder geschreven is heupdysplasie een irritatie aan het gewricht. Het langdurig voorschrijven van ontstekingsremmers kan deze irritatie (en dus de klachten) verminderen.
  • Spieropbouw, rust en beweging: het is belangrijk om het gewricht rust te geven. De hond mag 5 tot 6 keer per dag aangelijnd wandelen, 5 minuten per keer. Afhankelijk van de ernst van de klachten moet dit langere tijd volgehouden worden. Daarna kan de beweging langzaam opgebouwd worden. Een hond met heupdysplasie kan het best rechte bewegingen uitvoeren (zoals trimmen, naast de fiets lopen of zwemmen). Spelen is een zware belasting voor het gewricht van de hond.
  • Geen overgewicht: gewrichten worden overbelast door overgewicht. Gewrichten die al geïrriteerd zijn worden extra belast door overgewicht. Zorg er dus voor dat je Duitse Herder een gezond gewicht behoudt.
  • Voeding(supplementen): hier is de afgelopen tijd veel onderzoek naar gedaan. Het schijnt dat bepaald voer of bepaalde supplementen (zoals Fortiflex) een positieve invloed heeft op heupdysplasie.