Duitse Herder » Duitse Herder pup opvoeden » Zijn Duitse Herders agressief?

Zijn Duitse Herders agressief?

Vaak wordt er gezegd dat de Duitse Herder agressief naar andere honden is. Duitse Herders hebben een prachtige bouw, dikke vacht en veroveren snel je hart. Het is belangrijk om te weten dat agressie geen algemene karaktertrek is bij een Duitse Herder. Als je een Duitse Herder op de juiste manier opvoed, dan hoef je geen zorgen te hebben over eventuele agressieve uitspattingen van de hond. Een goede opvoeding is hierbij wel erg belangrijk, maar dit geldt natuurlijk voor elk hondenras.

Duitse herder agressief

Agressief gedrag


Het is belangrijk om erachter te komen waardoor een Duitse Herder agressief gedrag kan gaan vertonen, omdat je hier dan op in kunt spelen. Tussen de 3 en 6 maanden kan een Duitse Herder agressief worden. Tussen de 6 maanden en 2 jaar kan dit verergeren als gevolg van hormoonschommelingen en seksuele rijpheid. Gebrek aan begeleiding, slechte socialisatie en weinig of slechte training verergeren dit gedrag.

Duitse Herder agressief naar andere honden


Het is belangrijk dat de socialisatie plaatsvindt volgens de basisprincipes. Dit zorgt er al voor dat de Duitse Herder minder agressieve neigingen heeft. Als puppy’s met elkaar spelen, dan kan dit er soms ruw aan toe gaan. Blijf letten op de non-verbale communicatie van de hond. Dit kun je zien aan de houding of de gezichtsuitdrukking van de hond. Corrigeer de hond ook als er dingen gebeuren die jij niet wil (als de hond bijvoorbeeld jou of andere voorwerpen in zijn mond neemt). Als de hond niet direct en duidelijk gecorrigeerd wordt, dan kan dit gedrag ergere vormen aannemen als de hond ouder wordt.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere redenen waarom een Duitse Herder agressief gedrag vertoont. In de meeste gevallen is dit gedrag een gevolg van onderliggende problemen en moeten deze problemen aangepakt worden voordat het gedrag veranderd. Een aantal voorbeelden:

  • Territoriaal. Als de hond overbezorgd is over zijn thuissituatie, dan gaan ze hun ‘eigendom’ bewaken met agressief gedrag.
  • Bezittelijk. De hond verdedigt zijn middelen tegen mogelijke dreigingen.
  • Frustratie.
  • Dominantie. Als de hond niet duidelijk weet wie er de baas is, dan kan hij gaan uitzoeken of hij zelf de baas kan worden.

Goede fokker

Je kunt al een goede slag slaan door je Duitse Herder bij een erkende (goede) fokker te kopen. Hierdoor weet je zeker dat de socialisatieperiode goed begonnen is. Duitse Herders zijn van nature waakhonden. Als jij je Duitse Herder consequent opvoedt, dan zorg je ervoor dat dit waakinstinct niet de bovenhand krijgt. Het begint bij een goede socialisatie bij de fokker en het is jouw taak om deze socialisatieperiode goed af te ronden en de hond een goede opvoeding te geven. Ook genoeg beweging heeft een positieve invloed op het gedrag van de Duitse Herder. Zo heeft hij de mogelijkheid om stoom af te blazen.

Muilband Duitse Herder

Veel mensen denken dat Duitse Herders die een muilband dragen agressief zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. In veel gevallen is het een bescherming tegen het eten van straat.