Duitse Herder » Duitse Herder werklijn

Duitse Herder werklijn

Op internet wordt er vaak gepraat over show- en werklijnen, als het om Duitse Herders gaat. Is er een verschil tussen de Duitse Herder werklijn of showlijn? Kun je beter voor de showlijn gaan, of kies je toch liever de werklijn? Je leest de antwoorden in dit artikel.

Van oorsprong zijn alle honden gefokt voor een bepaalde werktaak (bewaken van het erf, jagen, het drijven van vee, ratten vangen, etc.). Het is vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend dat deze taken uitgevoerd worden door de bepaalde hondenrassen. De Duitse Herder werd vroeger de Duitse Schapenhond genoemd. Deze hond werd vooral gebruikt voor het bewaken van schapen en boerderijen. Tegenwoordig zijn er grofweg twee typen Duitse Herders: de showlijn (kynologische lijn) en de werklijn (africhtingslijn).

Kenmerken Duitse Herder show- en werklijn

De showlijn is vaak wat zwaarder en groter. De hond heeft een aflopende rug en is vaak zwart-rood van kleur. De werklijnen zijn vaak grauw of zwart van kleur en zijn wat compacter gebouwd. Ze worden ook wel de Oudduitse Herder genoemd. Het is dus belangrijk dat je van tevoren weet (en je realiseert) dat er binnen een ras verschillende lijnen zijn. Bedenk met welk doel jij de hond aanschaft en welke eigenschappen je dan belangrijk vindt.

Lees ook: verschil Duitse Herder en Oud Duitse Herder.

De fraaie bouw is het belangrijkste kenmerk van de showlijn. De hond bezit dezelfde kenmerken als de Duitse Herder werklijn, maar heeft minder driften en is minder gedreven om er wat mee te doen. Dit maakt de Duitse Herder werklijn als huishond minder geschikt voor gezinnen. De honden zijn makkelijker in de omgang, maar zeker geen watjes!

De honden van de werklijn worden vaak in de praktijk gebruikt en ingezet. Hierbij kun je denken aan jachthonden, schapendrijvers of politiehonden. Heel anders dan de showlijn. Kenmerken van de werklijn zijn moed, hardheid, belastbaarheid, goede vaste zenuwen, intelligentie, levenslust en werklust. De duitse Herder werklijn fokker houdt rekening met deze eigenschappen bij het fokken van de honden.


Van plan een Duitse Herder te kopen?

Het eBook “Het Duitse Herder Handboek” helpt je de 5 meest gemaakt fouten te voorkomen die mensen maken bij het kopen van een Duitse Herder. Daarnaast vertelt hij in zijn eBook hoe je het beste je Duitse Herder kunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Bovendien: 60 dagen risicovrij uitproberen!

Klik hier en bekijk het eBook op Duitseherdersinfo.nl >>


Fysieke kenmerken

De showlijnhonden hebben als meest opvallende kenmerk de aflopende rug. De teven worden 55-60 cm en reutjes 60-65 cm groot. De reuen worden gemiddeld tussen de 30 en 40 kg en teefjes 22-32 kg.

De werklijnhonden hebben een rechte rug. De reutjes worden tussen de 60 en 65 cm hoog, de teven 55-60 cm. Qua gewicht zitten de reutjes tussen de 30 en 40 kg en de teven tussen de 22 en 32 kg, net als bij de Duitse Herder showlijn.