In vergelijking met veel andere grote rassen leven Duitse herders eigenlijk vrij lang en gelukkig, vooral als ze actief worden gehouden en regelmatig de dierenarts bezoeken. Hoewel je natuurlijk liever ziet dat jouw trouwe vriend altijd jong blijft, is het handig om precies te weten wat je kunt verwachten als het gaat om de levensverwachting.
De gemiddelde leeftijd van een Duitse Herder is 10 en 13 jaar. Duitse Herder zijn geestelijk volwassen rond het tweede of derde levensjaar en rond het achtste levensjaar gaan ze de ouderdomsfase in.
Gemiddelde Duitse Herder leeftijd in vergelijking met andere rassen
In vergelijking met andere rassen hebben Duitse Herders een lagere levensverwachting. In het lijstje staan ze boven de Rottweiler, Doberman Pinscher en de Bulldog. Grotere rassen worden over het algemeen sowieso minder oud, vandaar de lage positie van de Duitse Herdershond. Doorgaans worden rashonden bijna altijd minder oud dan kruisingen, omdat die minder gezondheidsproblemen hebben.
Levensfases Duitse Herder
Zodra je een Duitse Herder pup in huis krijgt, zul je hem snel zien veranderen en allerlei fases zult zien doorgaan. Hieronder een overzicht om je een idee te geven:
- Socialisatieperiode: de socialisatieperiode loopt van de 3e tot de 12e week.
- Juveniele fase: dit is de periode van 3 tot 6 maanden, ook wel de tweede socialisatieperiode genoemd
- Puberteit: dit is vergelijkbaar met onze tijd als tiener. Tussen de 7 maanden en de 3 jaar komt de hond in de puberteit. Dit is het moment waarop ze zich bewust van hun seksualiteit worden. Hij luistert slecht en gaat er geregeld vandoor.
- Volwassenheid: Vanaf 3 jaar is een Duitse Herder volwassen. Dit is de periode waar alles wat rustiger wordt, het moeilijkste gedeelte zit erop!
- Ouderdom: Rond het achtste levensjaar gaat een Duitse Herder de ouderdomsfase in
Tip: overzicht groeicurve Duitse Herder
Van plan een Duitse Herder te kopen?
Het eBook “Het Duitse Herder Handboek” helpt je de 5 meest gemaakt fouten te voorkomen die mensen maken bij het kopen van een Duitse Herder. Daarnaast vertelt hij in zijn eBook hoe je het beste je Duitse Herder kunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.
Bovendien: 60 dagen risicovrij uitproberen!
Klik hier en bekijk het eBook op Duitseherdersinfo.nl >>
Zo houd je jouw Duitse Herder gezond
Naast liefde en aandacht, heb je als baasje de verantwoordelijkheid om jouw Duitse Herder zo gezond mogelijk op te voeden. Hieronder vind je 6 tips die aangeraden worden door dierenartsen:
- Houd hem op een gezond gewicht
- Zorg voor voldoende beweging. Ga een paar keer per dag naar buiten en zorg ervoor dat hij minimaal één keer per dag flink kan rennen
- Geef jouw hond gezonde voeding
- Laat de dierenarts jouw Duitse Herder minstens één keer per jaar onderzoeken om er zeker van te zijn dat hij gezond is en om problemen eerder op te sporen;
- Houd jouw Duitse Herder vrij van vlooien en teken
Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Duitse Herders
Duitse Herder hebben een groot risico op gezondheidsproblemen. Volgens onderzoek zijn dit de belangrijkste erfelijke aandoeningen voor Duitse Herdershonden:
- Heupdysplasie
- Elleboogdysplasie
- Opgeblazen gevoel
- Degeneratieve myelopathie: aandoening in het ruggenmerg
- Degeneratieve lumbosacrale stenose: heeft ook te maken met de rug