Duitse Herder » Loopsheid Duitse Herder

Loopsheid Duitse Herder

Het lichaam van een Duitse Herder teef bereidt zich voor op het dekken tijdens de periode dat jouw Duitse Herder loops is. Vaak is een teef twee keer per jaar loops. Tijdens de periode dat een hond loops is veranderen de hormoonspiegels. Hierdoor verandert er wat in het lichaam en kan de hond zich ook anders gaan gedragen. Een teef is vaak gemiddeld drie weken loops, maar is dan slechts een paar dagen vruchtbaar. Het is lastig om te achterhalen op welke dagen de hond vruchtbaar is.

Loopsheid Duitse Herder

Eerste keer loops

Als de Duitse Herder teef in de puberteit terecht komt wordt zij vaak ook voor het eerst loops. Gemiddeld is dit tussen de tien en zestien maanden. Het is verstandig om een dierenarts te bezoeken als een Duitse Herder teef na twee jaar nog niet loops is geweest. Ook op latere leeftijd blijft de hond loops worden. Duitse Herder teefjes worden dan wel minder vruchtbaar, maar ze behouden hun cyclus de rest van hun leven.

Tips bij loopsheid Duitse Herder

Er zijn een aantal praktische zaken om rekening mee te houden als de hond loops begint te worden. De Duitse Herder kan wat onrustiger zijn omdat ze last heeft van haar hormonen. Het is niet verstandig om een moeilijke training te beginnen in deze periode. Vaak mag de Duitse Herder ook niet deelnemen aan wedstrijden als ze loops is. De prestaties van de hond zijn dan ook wat minder. Blijf wel consequent en sta niet meer toe dan normaal, maar overvraag de hond in deze periode niet.

Bovendien is het belangrijk om de hond aan de lijn te houden. Het is lastig te achterhalen op welke dagen de hond vruchtbaar is dus om te voorkomen dat ze gedekt wordt is het goed om de hond aan de lijn te houden. Ook het risico op weglopen of ongehoorzaam gedrag is groter.

Reutjes ruiken al van ver dat een hond loops is, dus het is niet handig om met je loopse teef in een druk losloopgebied te lopen. De hormonen werken zo sterk dat Duitse Herder teefjes vaak niet meer luisteren als reutjes op haar afkomen. Laat de hond uit op minder drukke tijden en loop in gebieden die minder druk zijn.

Tot slot is het voor de hygiëne goed om de dekens van de hondenmand regelmatig te verschonen. Een loopsheidbroekje kan een oplossing zijn als de hond veel afscheiding heeft. Het is wel belangrijk om te onthouden dat dit broekje geen ongewenste dekking voorkomt.