Duitse Herder » Duitse Herder pup opvoeden » Mijn Duitse Herder verhaart! Wat doe je er tegen?

Mijn Duitse Herder verhaart! Wat doe je er tegen?

Net als bijna alle andere honden verhaart een Duitse Herder ook. Tweemaal per jaar is de ergste rui en het moment dat je de hond kunt plukken. De wintervacht wordt in het voorjaar vervangen door een zomervacht. In het najaar ontwikkelt de hond juist een dikkere wintervacht. Dit zijn de twee momenten dat de Duitse Herder de meeste haren verliest. 

Duitse herder verharen

De rest van het jaar verliest de Duitse Herder wel wat haar. Dit komt vooral doordat de honden vaak binnen gehouden worden, waar de temperatuur heel gelijkmatig is. Het natuurlijke proces, wat beïnvloed wordt door temperaturen, wordt dan verstoord en zorgt ervoor dat de honden eigenlijk het hele jaar door ruien. Dit verharen kun je grotendeels voorkomen door hem te kammen. Het kammen is ook fijn voor de hond en voor jou omdat je in nauw contact bent met elkaar. Ook voor puppy’s is het kammen een goede oefening. De hond moet leren om aanraking toe te laten, omdat dit bij een bezoek aan de dierenarts bijvoorbeeld ook gebeurt. Het is handig als de hond hier geen probleem van maakt. Tijdens het kammen van de Duitse Herder kun je de vacht ook direct controleren op vlooien, teken en andere insecten. 

Vacht Duitse Herder verzorgen

Een Duitse Herder heeft een halflange, dubbele vacht die speciale verzorging vereist. Zoals hierboven al staat, is het belangrijk om de hond vaak (om de paar dagen) te borstelen. Als de hond echt verhaart moet je iets vaker borstelen en stofzuigen. De vacht moet eens per maand gewassen worden. Als je de vacht van een Duitse Herder te vaak wast, dan kan deze uitdrogen en geïrriteerd raken. 

Daarnaast moeten de nagels van de hond ook regelmatig gecontroleerd worden. Vaak slijten ze vanzelf maar de hond heeft er last van als ze te lang worden. Het is dan verstandig om ze eens per maand te knippen. Tot slot is het belangrijk om de oren van de hond wekelijks schoon te maken. Doe dit met oordruppels en niet met water. Controleer de oren dan ook direct op infecties. 


Je Duitse Herder op de juiste manier verzorgen?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Guus Jansen genaamd Het Duitse Herder Handboek. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste je Duitse Herder kunt opvoeden, trainen en verzorgen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn. Guus Jansen heeft vijfentwintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Duitse Herders.

Klik hier en bekijk het eBook op Duitseherdersinfo.nl >>


Duitse Herder verhaart extreem

Als een hond plots meer verhaart, dan kan dit betekenen dat de hond ziek is. Ook een grote verandering van het weer kan voor extra verharen zorgen. Je zal dan ook zien dat de hond meer krabt omdat hij veel jeuk heeft. Er is echter wel een verschil tussen verharen en haaruitval. Haaruitval is vaak het gevolg van een ziekte, normaal verharen leidt vrijwel nooit tot haaruitval en kaalheid. Dit is echt het gevolg van een aandoening.