Duitse Herder » Duitse Herder pup opvoeden » Voedingsschema Duitse Herder pup

Voedingsschema Duitse Herder pup

Bij de opvoeding van een Duitse Herder komt meer kijken dan het zindelijk maken, trainen en uitlaten. Als baasje moet je er ook voor zorgen dat jouw Duitse Herder gezond blijft. Goede voeding en voldoende beweging zorgen hier onder andere voor. Onder andere het ras, de leefstijl en levensfase van de Duitse Herder pup bepalen de hoeveelheid voer die het dier mag hebben. De verpakkingen van hondenvoer hebben altijd een tabel waarin staat hoeveel een bepaalde pup mag eten. Mocht deze hoeveelheid niet voldoen, dan kun je altijd de dierenarts om raad vragen.

Voedingsschema Duitse Herder pup

Waar?

Het is belangrijk om de Duitse Herder pup op een vaste plek zijn voer te geven. Zo is het voor de hond duidelijk wat hij kan verwachten. Dit brengt rust in de kop van het beestje. Zorg dat je vaste eetmomenten kiest en het eten op een vaste plek aanbiedt. Zorg er ook voor dat dit een rustige plek is waar hij ongestoord kan genieten van zijn maaltijd. In het begin kan dit bijvoorbeeld dicht bij of zelfs in de bench zijn.

Hoeveel?

De hoeveelheid voer die een pup mag krijgen is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van de hond. Een hond van 2-3 maanden die 1-5 kg weegt mag bijvoorbeeld tussen de 35 en 105 gram voer op een dag, terwijl een hond met hetzelfde gewicht van 4-6 maanden oud tussen de 45 en 115 gram mag eten.

Lees ook: Duitse Herder groeicurve.

Hoe vaak?

In het begin kan de maag van de Duitse Herder pup snel overbelast raken. Het voedingsschema Duitse Herder pup is dan wat anders dan bij volwassen honden. Je kunt beginnen met vier eetmomenten per dag. Als de Duitse Herder pup een maand of drie oud is, kun je proberen om er één eetmoment af te halen. De pup krijgt dan drie keer per dag te eten. Zorg er altijd voor dat de hond rust krijgt na het eten. Het is belangrijk dat een pup (maar ook een volwassen hond) niet gaat spelen en rennen na het eten. Dit kan een maagtorsie tot gevolg hebben. De maag draait dan letterlijk om zijn as. De in- en uitgang worden hierdoor afgesloten, de maag zwelt op wat levensgevaarlijk kan zijn voor de hond. Wacht daarom altijd eventjes met uitlaten na een maaltijd.

Waar moet het voer aan voldoen?

Het belangrijkste onderdeel van puppyvoer zijn de eiwitten. Eiwitten zijn nodig voor het ontwikkelen van spieren. Daarnaast helpen eiwitten de kwaliteit van de vacht te behouden en zorgen ze voor een goed afweermechanisme. Volwassen honden hebben per kg lichaamsgewicht minder eiwitten nodig dan puppy’s, maar kunnen eiwitten wel beter opnemen uit het voer. De pup mag niet teveel voeding binnenkrijgen. Dit zorgt ervoor dat het nog belangrijker is dat de voeding van goede kwaliteit is.