De Duitse Herder is een echte gezinshond met werklust. Oorspronkelijk hielp de Duitse Herder bij het hoeden van schaapskuddes en inmiddels heeft hij een aardig CV opgebouwd als werkhond, onder andere bij de politie. Het is dan ook een super intelligente en betrouwbare hond. Door zijn karakter verschilt het opvoeden van een Duitse Herder wel van andere rassen. Hieronder lees je hoe je een Duitse Herder opvoed van pup naar volwassen hond en welke onderdelen van de opvoeding je extra aandacht aan moet besteden vanwege zijn achtergrond.
Wil jij een gezonde, gelukkige en gehoorzame Duitse Herder?
Het eBook “Het Duitse Herder Handboek” helpt je om je Duitse Herder met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Duitse Herder. Guus Jansen, de schrijver, heeft vijfentwintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden en specifiek Duitse Herders.
In het eBook worden onderwerpen behandeld zoals blaffen, opspringen, trekken aan de lijn en veel meer. En het mooiste is, je mag het boek 60 dagen risicovrij uitproberen!
Klik hier en bekijk het eBook op Duitseherdersinfo.nl >>
Karakter en aandachtspunten opvoeding Duitse Herdershond
Tip: bereid je goed voor door de juiste benodigdheden in huis te halen.
Duitse Herders willen het hun baasje graag naar de zin maken. Door de vroegere samenwerking met schaapsherder zijn ze erg alert op stemcommando’s, wat ze gevoelig maakt voor jouw stem. Schreeuw dus niet tegen een Duitse Herder, maar gebruik je stem op een rustige en positieve manier, door hem te belonen bij goed gedrag.
Duitse Herders zijn ook echte werkhonden. Ze hebben veel energie en een groot uithoudingsvermogen. De Duitse Herder is dus een hele geschikte hond voor mensen die graag lange wandelingen maken. Naast hun energie en werklust hebben Duitse Herders een waakse aard. Dit heeft voordelen maar ook nadelen. Ze kunnen bijvoorbeeld de neiging hebben om kinderen te beschermen. Laat een Duitse Herder dan ook nooit alleen met kinderen.
Een ander punt van aandacht tijdens het opvoeden van een Duitse Herder is hun aangeboren herdersmentaliteit. Dit uit zich op verschillende manieren:
- Neiging om de baas te spelen
- Baasje overal achterna lopen
- ‘Herderen’: het achterna rennen van mensen, dieren of fietsers op straat. Als je hier niet goed mee omgaat kan dat tot problemen leiden bij de omgang met andere honden, maar ook met mensen en andere diersoorten.
Goede socialisatie met andere honden, mensen en kinderen helpt hierbij. En leer je Duitse Herder snel om alleen thuis te kunnen zijn, zodat hij niet te afhankelijk wordt van jou. Duitse Herders zeer intelligent, waardoor hij snel dingen zal oppakken die je hem leert.
Net zoals bij alle andere honden geldt verder natuurlijk: Regelmaat, Rust, Geduld, Aandacht en Liefde!
Socialisatie tijdens opvoeding Duitse Herder
Meestal krijg je een Duitse Herder pup zodra ze zo’n 8 weken oud zijn. Totdat ze 16 weken oud zijn is socialisatie een belangrijk focuspunt.
Omdat Duitse herders erg op hun baasjes gericht zijn is goede socialisatie belangrijk. Laat hem kennis maken met familie en vrienden en neem hem mee naar een plek waar andere pups of honden zijn. Hieronder vind je een complete lijst met voorbeelden:
- Ontmoeting met verschillende kinderen die een snoepje aanbieden
- Ontmoeting met verschillende mannen en vrouwen die een snoepje aanbieden
- Autoritjes
- Oefen iedere dag met aanraken
- Verschillende oppervlaktes (beton, hout, gras)
- Andere soorten dieren zoals paarden of schapen
- Spelen met andere pups en honden
- Benchtraining
Angstfase
Puppy’s maken vaak een angstfase door tussen de 9 en 12 weken (soms eerder of later, afhankelijk van het individu). Gedurende deze tijd is het belangrijk dat je jouw puppy voldoende tijd en ruimte geeft om onbekende objecten, mensen en plaatsen in zijn eentje te verkennen. Dwing hem nergens toe!
Stel je puppy tijdens deze periode ook niet (ongewild) bloot aan trauma. Vermijd dingen die de pup van streek zouden kunnen maken, zoals mensen die hem laten schrikken of vreemde honden wiens gedrag met jonge puppy’s onbekend is.
Deskundigen zijn het erover eens dat de socialisatieperiode voor puppy’s vrij kort is en rond 15 weken afloopt. Maar bij gevoelige rassen zoals Duitse herders kan dit langer duren, tot de leeftijd van 2-3 jaar. Blijf tijdens de opvoeding van een volwassen Duitse Herder zorgvuldig met het introduceren van nieuwe mensen en plaatsen, en beloon goed gedrag!
Bench training
Begin ook zo snel mogelijk met bench training. Korte periodes in de bench helpen de pup wennen aan de bench en leren alleen te zijn. Dit vermindert bijvoorbeeld de kans op verlatingsangst.
Dit zal niet vanzelf gaan, je moet hem leren om van de bench te gaan houden! Hieronder vind je een paar tips om jouw Duitse Herder rustig kennis te laten maken met de bench:
- Geef alle maaltijden en snacks in de bench
- Verstop af en toe een paar hondensnoepjes in de bench
- Til je pup naar de bench als hij gaat slapen
- Open het deurtje niet als jouw Duitse Herder huilt of blaft, pas al ze rustig zijn
Bouw het heel rustig op. Het #1 doel is om de bench een veilige en positieve plek te maken. Daarna kun je voor korte periodes de bench sluiten zodra je in de buurt bent. Gaat dat goed en zoekt hij zelf de bench op? Bouw het alleen zijn dan verder op.
Duitse herder pup zindelijk maken
De sleutel tot zindelijk maken is een strak schema en veel geduld en aandacht. Een paar belangrijke vuistregels:
- Doet je pup zijn plasje of poepje binnen? Geef er geen aandacht aan en straf hem al helemaal niet.
- Ga 30 minuten na iedere maaltijd naar buiten
- Ga ook naar buiten na het slapen of spelen
- Ga ook gelijk in de ochtend na het wakker worden
- Ga in het begin telkens naar hetzelfde strookje gras. Bij voorkeur een rustige plek met weinig afleiding
- Beloon je pup als hij zijn behoefte buiten doet
Naast de vaste plas momenten moet je voor het schema rekening houden met de blaas van een jonge hond:
Een pup van 8 tot 16 weken kan zijn plas maar ongeveer 2 uur inhouden. Ga ieder uur naar buiten voor de zekerheid
Tegen de tijd dat je pup 16 weken is, kan hij zijn plas minstens 4 uur vasthouden.
Vanaf 6 maanden houdt hij zijn plas maximaal 8 uur vast.
Fase 2 van Duitse Herder opvoeding: training en gehoorzaamheid
Bovenstaande punten zijn de basis van de opvoeding. Zodra dit goed gaat, kun je overgaan tot verdere training. De werklust en intelligentie van Duitse Herders komen hier goed van pas, ze genieten ervan om voor hun baasje te werken.
Bij gehoorzaamheidstraining moet je denken aan het aanleren van commando’s als:
- Zitten
- Komen
- Los lopen
- Netjes aan de lijn lopen
- Volgen
- Apporteren
- Blijven
Ga ook zeker naar puppy cursus omdat je daar handvaten zult krijgen voor het trainen.
Duitse Herder pup opvoeden met positieve bekrachtiging
Beloon bij het trainen van een Duitse herder pup goed gedrag, dat is makkelijker dan het afleren van slecht gedrag. Gebruik nooit fysiek geweld en schreeuw niet tegen de pup. Natuurlijk mag je je stem verheffen, hij moet ook weten waar de grens ligt.
Timing is belangrijk bij het belonen. Zorg dus dat je altijd voldoende snoepjes bij de hand hebt. Zie je positief gedrag? Geef dan gelijk een snoepje.
Bijten en springen bij Duitse Herder pups
Bijna alle Duitse Herder pups bijten en springen. Alhoewel dit niet het gedrag is dat we willen zien, is het heel normaal. Pups zijn enthousiast en speels en begroeten je door tegen je aan te springen. Het speelse gedrag uit zich ook in bijten op je handen of benen. Tijdens het wisselen van de tandjes is dit ook heel normaal gedrag.
Stel hier duidelijke grenzen en laat de pup weten dat dit niet mag. Daarnaast kun
Bijten
Het helpt niet om tegen je pup te schreeuwen of hem weg te duwen. In plaats daarvan moet je het gedrag ombuigen. Geef hem bijvoorbeeld een speeltje waarop hij wél mag bijten.
Springen
Ook bij het springen helpt het om het gedrag om te buigen. Als je hond het ‘zit’ commando beheerst kun je die gebruiken. Ben je nog niet zover, negeer het springen dan en geef de pup iets anders om te doen of ga met hem spelen.
Verder lezen over de opvoeding
In onderstaande artikelen vind je meer tips voor de opvoeding van een Duitse Herder:
- Duitse Herder alleen thuis laten
- Duitse Herder Handboek
- Duitse Herder blaffen afleren
- Houden Duitse Herders van zwemmen?
- Duitse Herder trainen
- Duitse Herder zindelijk maken
- Zijn Duitse Herders agressief?
- Wandelen met een Duitse Herder
- Voedingsschema Duitse Herder pup
- Hoe veel beweging heeft een Duitse Herder nodig?
- Help, mijn Duitse Herder verhaart!