Duitse Herder » Verschil Duitse Herder en Oud Duitse Herder

Verschil Duitse Herder en Oud Duitse Herder

Twee Duitse Herders stokhaar kunnen een pup met langstokhaar krijgen. Voor 2011 werd dit als een fokfout gezien. Er was te weinig animo voor de langstokhaar Duitse Herder in de sport. Toch waren er wel een aantal liefhebbers die verder wilden met het fokken van dit ras. Deze mensen hebben zelfstandig een vereniging opgericht (De Oud Duitse Herder Vereniging). Deze vereniging is niet erkend door het FCI. Je kunt je dus niet aansluiten bij een Duitse Herder vereniging als je een langstokhaar Duitse Herder koopt.

Verschil Duitse Herder en Oud Duitse Herder

Vanaf 1 januari 2011 is deze Oud Duitse Herder geen fokfout meer. Het FCI heeft het ras erkend. Daardoor mag je met je Oud Duitse Herder (geboren na 1 januari 2011) gewoon deelnemen aan clubmatches en lid worden van een Duitse Herder vereniging.

Hierboven valt te lezen dat de Oud Duitse Herder dus een afstammeling is van de normale stokhaar Duitse Herder. Er wordt wel gezegd dat er een verschil is in rug tussen de Duitse en de Oud Duitse Herder. Dit is niet waar. Ze bedoelen dat de kynologische lijnen van een Duitse Herder beter gehoekt zijn van achteren. Hierdoor kan de hond beter draven. Dit heeft weinig met de rug en de kans op heupdysplasie te maken. Er wordt gedacht dat een Oud Duitse Herder geen heupdysplasie kan krijgen, maar dit is helaas ook niet waar.

Fysieke kenmerken

Zowel de Duitse als de Oud Duitse Herder vallen onder de grote honden. Het gewicht van een Oud Duitse Herder reu is tussen de 22 en 40 kg. Voor een Duitse Herder is dit tussen de 30 en 40 kg. Er zit dus een klein verschil in het gewicht. De Oud Duitse Herder reutjes worden 56-66 cm hoog, de Duitse Herders tussen de 60 en 65 cm hoog.

De Duitse Herder teef wordt 22-32 kg, de Oud Duitse Herder teef weegt als volwassen hond tussen de 20 en 37 kg. Qua hoogte verschillende twee rassen weinig. De Duitse Herder teef wordt gemiddeld 55-60 cm, de Oud Duitse Herder teef 51-61 cm.

De vacht van een Oud Duitse Herder kan ook glad zijn. Dit is bij een Duitse herder niet het geval. Ook de kleuren van de vacht verschillen. Een Oud Duitse Herder heeft een zwarte, bruine, grijze of crèmekleurige vacht terwijl de Duitse Herder een zilvere, crèmekleurige, rode of zwarte vacht heeft. Qua karakter hebben de twee rassen dezelfde eigenschappen.