Duitse Herder » Duitse Herder pup opvoeden » Waarom bijt mijn Duitse Herder pup?

Waarom bijt mijn Duitse Herder pup?

Net als een baby ontdekt een (Duitse Herder) pup alles door de mond. Baby’s kauwen en proeven alle spullen die ze tegenkomen. Het is daarom belangrijk dat ze niet bij kleine dingen kunnen. Dit geldt ook voor de Duitse Herder puppy. Hij neemt alles in zijn bek om te ontdekken wat het precies is. Dit is direct de eerste reden waarom een Duitse Herder pup kan bijten: om te ontdekken waar hij mee te maken heeft.

duitse herder bijt

Mensen hebben handen en kunnen praten om te communiceren. Honden kunnen dit niet en communiceren door middel van non-verbale communicatie (lichaamstaal). Via de bek van de hond verloopt een groot deel van deze non-verbale communicatie. Tijdens het spelen bijt hij, als hij aandacht wil bijt hij, als hij het er niet mee eens is bij hij en als hij zich verveelt bijt hij. Om te communiceren is dus de tweede reden dat een Duitse Herder pup bijt.

De derde en laatste meest voorkomende reden van bijten is lichamelijk. Als de pup bijvoorbeeld zijn tanden aan het wisselen is kan hij, net als een baby, meer bijten. De hond heeft veel last van jeuk tijdens het wisselen van zijn tanden. Door te bijten vermindert deze jeuk. Lichamelijke redenen kunnen dus ook een oorzaak zijn van het bijten.

Duitse Herder bijt tijdens spelen

Tijdens het spelen bijt een Duitse Herder pup vaak in je handen. Meest van de tijd bijt de hond zacht, maar voelt het toch anders omdat hij zulke scherpe tandjes heeft. Samen spelen is erg goed voor de band tussen je hond en jou, hij kan namelijk meestal niet spelen met broertjes of zusjes. Ook spelen met andere honden is goed voor hun onderlinge band, mits het niet te wild gaat. Te wild spelen is lichamelijk niet goed. De botten van een pup zijn namelijk nog niet volgroeid. 

Tot 12 weken is het geen probleem als de hond bijt tijdens het spelen. Daarna verandert dat. Er komt een doel bij voor de Duitse Herder pup: hogerop komen in de rang. Jouw pup moet lager zijn in rang dan jij. Dit is gelukkig makkelijk te voorkomen door tijdens het spelen een aantal spelregels te hanteren tijdens het opvoeden van jouw Duitse Herder pup:

  • Je Duitse Herder pup bepaalt niet wanneer er gespeeld wordt, dat bepaal jij. Nodig de pup uit om te spelen en bepaal ook wanneer het spelletje afgelopen is. Hangt de hond aan jouw broek omdat hij wil spelen, negeer hem dan.
  • Accepteer hard bijten niet. Breek het spel onmiddellijk af als je pup te hard bijt. Corrigeer de hond dan ook direct.
  • Win altijd de trekspelletjes. Hierdoor ziet de Duitse Herder pup jou als het sterkst en dus als de leider.

Muilband bij bijten

Sommige Duitse Herders dragen een muilband, om te voorkomen dat ze bijten. Vaak gaat het dan niet meer om speels gedrag, maar probleemgedrag. Dit is niet de ideale oplossing, omdat het een pleister is en geen genezing. Praat altijd met een specialist bij probleemgedrag.