Duitse Herder » Duitse herder puppy kopen » Duitse Herder prijs

Duitse Herder prijs

Als je een Duitse Herder wil aanschaffen, dan wil je van tevoren graag een overzicht van de kosten van zo’n hond. Voor de hond zelf betaal je een bepaald bedrag, en daarnaast moet je rekening houden met kosten voor bijvoorbeeld voeding, een cursus, hondenbelasting en kosten voor de dierenarts.

Duitse herder prijs

Als je denkt dat een Duitse Herder niet duur is, dan kan je teleurgesteld worden. Het is een fabel dat een Duitse Herder een goedkope hond is, als het gaat om een puppy van een erkende fokker. Duitse Herders zijn zowel in Nederland, België en Duitsland erg populair. Dit weten de fokkers, dus daar wordt qua prijs ook op ingespeeld. Mocht een puppy te duur zijn, dan kun je beter op zoek gaan naar een hond uit het asiel of een redding groep dan dat je een minder gerenommeerde fokker kiest. Let dan wel goed op of de hond een stamboom heeft of niet.

Prijs Duitse Herder met stamboom

De prijs voor een Duitse Herder ligt tussen de 800 en 1.200 euro, dit is de prijs van een Duitse Herder met stamboom van een erkende fokker. Het wordt altijd aangeraden om een hond met stamboom te nemen. Zo weet je zeker dat er alles aan gedaan is om de kans op erfelijke afwijkingen te minimaliseren. Er worden ook Duitse Herders te koop aangeboden zonder stamboom, maar uiteindelijk ben je dan duurder uit. Later ben je dan veel geld kwijt aan bijvoorbeeld de dierenarts of gedragstherapie.

Een Stokhaar Duitse Herder puppy kost ongeveer €950,- maar voor een Langstokhaar Duitse Herder betaal je zo €1.700,-. De Duitse Herder langhaar prijs is hoger omdat dit soort hond populairder is.

Naast de kosten voor de hond zelf, zijn er ook nog andere lopende kosten. Hierbij kun je denken aan voeding, verzekering (daarover later meer) en een bench. Deze kosten kunnen oplopen tot €1.200,- per jaar. Voordat je een Duitse Herder aanschaft moet je er dus wel voor zorgen dat je een deel van je salaris opzij kunt zetten om aan deze kosten te kunnen voldoen.

Hondencursus

Een Duitse Herder wordt ongeveer 12 jaar oud, en het is fijn als hij deze tijd in gezondheid door kan brengen. Het is een hond die veel beweging nodig heeft en zich aanhankelijk opstelt naar zijn baas. Hij beschermt het gezin. Hoe jij hier het beste mee om kunt gaan, leer je tijdens een puppycursus. Er zijn verschillende cursussen:

  • Puppycursus: tijdens deze cursus socialiseer je de Duitse Herder en leer je een goede, gezonde relatie met hem opbouwen. Kosten: €150,-.
  • Gehoorzaamheidstraining: deze cursus gaat wat verder dan de basis puppycursus. Hierin leer je het gedrag van je hond finetunen. Een gehoorzaamheidstraining kost ongeveer €150,-.
  • Gedragstherapie: kan noodzakelijk zijn als de hond ongewenst gedrag vertoont. Een intakegesprek kost dan ongeveer €150,- en daarna wordt er ongeveer €75,- per uur gerekend.

Dierenarts en medische kosten

Een Duitse Herder moet een aantal keer naar de dierenarts. In eerste instantie vooral voor inentingen en controle van de groei, als de hond 9 en 12 weken oud is. Daarnaast wordt de hond regelmatig ontwormd. Een Duitse Herder heeft helaas een zeer groot risico op erfelijke aandoeningen, vooral elleboog- en heupdysplasie. Hieronder vind je een overzicht van de (gemiddelde) kosten voor een bezoek aan de dierenarts:

  • Inentingen, chip en hondenpaspoort: €50,-
  • Castratie en sterilisatie, respectievelijk €175,- en €350,-
  • Röntgenfoto’s (controle elleboog- en heupdysplasie): €250,-

Mocht de Duitse Herder toch geopereerd moeten worden aan bijvoorbeeld heupdysplasie, dan ben je ongeveer €3.000,- kwijt. Deze kosten moeten door jouzelf betaald worden. Om jezelf te verzekeren voor dit soort kosten, kun je een huisdierenverzekering afsluiten. In dat geval betaal je maandelijks een premie voor deze verzekering, maar dan worden de dierenartskosten wel (deels) vergoed.