Duitse Herder » Duitse Herder langhaar: uiterlijke kenmerken, karakter en verzorging

Duitse Herder langhaar: uiterlijke kenmerken, karakter en verzorging

De Duitse Herder langhaar is eind 19e eeuw ontstaan in Duitsland. Daar kruiste kapitein Max von Stephanitz enkele herdersrassen met elkaar. Ze werden ingezet als waak- en speurhond, maar de langharige herder is ook een trouwe huishond en loyale familievriend.

De Duitse Herder langhaar heeft specifieke uiterlijke kenmerken. Ook vertonen ze duidelijke verschillen met klassieke herders. Welk karakter heeft dit ras en welke eisen worden er gesteld aan de vachtverzorging? Kortom, waarom kiezen voor een Duitse Herder langhaar?

Duitse Herder langhaar

De uiterlijke kenmerken van een Duitse Herder langhaar

De langharige Duitse Herder komt voor in 3 vacht lengtes. Namelijk langhaar, lang stokhaar en stokhaar. De vacht van een langharige herder kan wel 5 tot 10 cm lang zijn. Een langhaar komt voor in diverse kleuren. Een zwart rugdek is veel voorkomend. De vacht kan gele of asgrauwe aftekeningen hebben. Ook geheel zwart of grauw zijn toegestaan.

Het gemiddelde lichaamsgewicht van een Duitse Herder langhaar varieert van 22 tot en met 40 kg. Reuen zijn met een gemiddeld gewicht van 35 tot 40 kg meestal wat zwaarder. Ook qua schofthoogte zijn er verschillen tussen een reu en een teef. Reuen hebben een gemiddelde stokmaat van 60 tot 65 cm. Teven zijn vaak tussen de 55 en 60 cm groot.

De langharige Duitse Herdershond heeft een licht aflopende rug die bovenop plat en gespierd is. De heupen hebben een kenmerkende wijde stand. De ribbenkast is duidelijk zichtbaar en rond. De borst heeft een diepe aanzet. De hals is voldoende gespierd en lang.

Karaktereigenschappen

De langharige Duitse Herdershond heeft een stabiel en stressbestendig karakter. Dit hondenras is zowel attent en waaks als loyaal en intelligent. Dat maakt ze zeer geschikt als vriendelijke huishond. Dit hondenras doet er alles aan om het zijn of haar baasje én de rest van de familie naar de zin te maken. Qua karakter vertoont de Duitse Herder met langhaar kenmerkende verschillen met klassieke ofwel stokhaar Duitse herdershonden.

Verschil in uiterlijk en karakter tussen langhaar en klassieke herdershonden

Er zijn duidelijke verschillen tussen een Duitse langhaar en klassieke herders. Met een klassieke of normale Duitse herdershond wordt vaak een stokhaar bedoeld. Naast verschillen in de vacht lengte, kent dit ras ook specifieke karaktereigenschappen. Zo is een Duitse Herder met langhaar in eerste instantie niet gefokt voor sport- of werkdoeleinden.

De langhaar is vooral ontstaan om zijn prachtige lange zijdezachte vacht. Een langharige Duitse Herder heeft een enkele vacht (single layered). Klassieke herdershonden, zoals de stokhaar, hebben een dubbele vacht. Hun ondervacht is wollig. De buitenste vacht is stugger. Ook qua karakter verschillen de stokhaar en Duitse Herder langhaar van elkaar.

Klassieke of normale herdershonden zijn meer geschikt als werkhond. Bijvoorbeeld voor waak- en speurwerk als politiehond. De langharige Duitse Herder is vriendelijker van karakter en kan het beste worden omschreven als een loyale familiehond. Daarnaast zijn ze qua lichaamsbouw zwaarder en groter dan een stokhaar of klassieke herder. Een goede opvoeding is bij beide soorten erg belangrijk.

Nog een groot verschil tussen deze twee herders is de erkenning. Een langhaar wordt om de lengte van zijn vacht niet officieel erkend door de American Kennel Club (AKC).

Vachtverzorging van een langharige Oud-Duitse herder

Een goede vachtverzorging is ook voor een Duitse Herder langhaar belangrijk. De verzorging van de vacht vereist vooral continuïteit in plaats van kennis. Mede omdat de lange vacht makkelijker kan gaan klitten of vervilten. Borstel en controleer de vacht van een langharige herder in elk geval altijd na een wandeling in het bos of nabij struikgewas.

Takken kunnen eenvoudig in de lange haren blijven hangen. Het is van belang om de vacht 1 tot 2 keer per week te borstelen met een geschikte hondenkam. De masserende werking van de borstel houdt de huid gezond. In dat geval worden er voldoende natuurlijke oliën afgegeven aan de vacht. Dit zorgt voor een prachtige vacht die glanst van gezondheid.

Een Duitse Herder langhaar was je bij voorkeur niet vaker dan 2 tot 3 keer per jaar. Alleen wanneer dit echt noodzakelijk is. Gebruik een geschikte honden shampoo die geschikt is voor langharige rassen en tegemoet komt aan de behoeften van de huid. Een PH-neutrale zeep verdiend hierbij de voorkeur. Deze droogt de huid niet uit en voorkomt schilfers.

Waarom kiezen voor een Duitse Herder langhaar?

Je kiest voor een Oud-Duitse langhaar wanneer je vooral op zoek bent naar een stressbestendige en vriendelijke huishond. Je bent op zoek naar een loyale vriend die als het moet voldoende waaks is, maar wel onderscheid kan maken tussen vreemd of eigen. Een Duitse Herder langhaar heeft een stabiel karakter. Zijn prachtige vacht vereist een niet al te arbeidsintensieve vachtverzorging. Je kiest ook voor een langharige Duitse Herder wanneer je een gezin hebt en op zoek bent naar een vriendelijke allemansvriend.

Waar kan ik een langharige Duitse Herder kopen en wat is de prijs?

Een langharige Duitse Herder koop je bij voorkeur bij een erkende fokker of kennel. Eventueel zou je informatie op kunnen doen bij de rasvereniging. Zij kunnen je in contact brengen met aangesloten fokkers die pups fokken op basis van de geldende richtlijnen. Je weet dan zeker dat je een Duitse Herder langhaar pup koopt van gezonde ouderdieren. De prijs voor een langharige Duitse Herder pup varieert van € 800,00 tot € 1.200,00.