Duitse Herder » Duitse Herder langhaar: uiterlijke kenmerken, karakter en verzorging

Duitse Herder langhaar: uiterlijke kenmerken, karakter en verzorging

De Duitse Herder langhaar is eind 19e eeuw ontstaan in Duitsland. Daar kruiste kapitein Max von Stephanitz enkele herdersrassen met elkaar. Ze werden ingezet als waak- en speurhond, maar de langharige herder is ook een trouwe huishond en loyale familievriend.

De Duitse Herder langstokhaar heeft specifieke uiterlijke kenmerken. Ook vertonen ze duidelijke verschillen met klassieke herders. Welk karakter heeft dit ras en welke eisen worden er gesteld aan de vachtverzorging?

Duitse Herder langhaar

Waar komt de langharige Duitse Herder vandaan?

De langharige Duitse Herder is geen kruising, maar wordt geboren als langharige pup in een nestje van kortharige Duitse Herders. Zelfs als beide ouders kortharig zijn. Zelfs fokkers die zorgvuldig een specifieke stamboom van ouderhonden selecteren om te fokken, kunnen eindigen met langharige puppy’s van de Duitse herder.

Omdat het langharige gen echter een recessief gen is, betekent dit dat beide ouderrassen het langharige gen moeten dragen om het door te geven aan sommige van hun pups.

Is het een erkende vachtsoort?

Hoe goed fokkers hun best ook deden werden er alsnog geregeld langstokhaar Duitse Herders geboren. Deze pups kregen geen stamboom en werden als ongewenst gezien.

Dit soort Duitse Herder werd niet erkend, wat betekende dat er niet mee mocht worden gefokt. Omdat de langstokhaar niet werd geaccepteerd binnen de officiële rasvereniging in Duitsland, is met de oprichting van het “Langhaar-Schäferhunde-Verband Deutschland” in 1984 het ras de Oudduitse Herder ontstaan. Deze naam werd gekozen om ‘Duitse Herder’ als rasomschrijving niet gebruikt mocht worden. De Duitse Herder langstokbaar is dus precies hetzelfde als de Oudduitse Herder.

Sinds 1 januari 2011 is in Nederland de Duitse Herder langstokhaar een officieel erkende Duitse Herder. Voor die tijd werd de langharige Duitse Herder bestempeld als fokfout.

Hoe veel verschilt de Duitse Herder langstokhaar van de “gewone” Duitse Herder?

Los van de verschillen in vacht, zijn er kleine verschillen tussen de langharige Duitse herder en de klassieke Duitse herder. De Langharige Duitse Herder stamt echter af van hetzelfde oorspronkelijke Herdertype als de klassieke Duitse Herder. Dit betekent dat temperament, lichaamsbeweging, gezondheidsproblemen en levensduur allemaal relatief identiek zijn.

De Langstokhaar is doorgaan iets groter, zwaarder en ze hebben een bredere kop. Dit geld zeker voor de honden uit de zuivere DDR-bloedlijnen.

Temperament en karakter

Oudduitse “Langstokharige herdershonden” hebben een iets milder karakter. Ze zijn niet alleen van forser qua bouw, ze zijn ook beheerster en kalmer van aard, wat ze geschikt maakt als gezinshond. Verder kunnen ze worden beschreven als stabiel, zelfverzekerd, goedmoedig, opmerkzaam en leidend. Hun karakter maakt ze zeer geschikt als werkhond.

Alhoewel ze dus wat milder zijn qua karakter, hebben ze alsnog veel beweging nodig. Een blokje om is niet genoeg, hier moet je denken aan één tot twee uur intensieve beweging per dag.


Van plan een Duitse Herder te kopen?

Het eBook “Het Duitse Herder Handboek” helpt je de 5 meest gemaakt fouten te voorkomen die mensen maken bij het kopen van een Duitse Herder. Daarnaast vertelt hij in zijn eBook hoe je het beste je Duitse Herder kunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Bovendien: 60 dagen risicovrij uitproberen!

Klik hier en bekijk het eBook op Duitseherdersinfo.nl >>


Vachtverzorging van een langharige Oud-Duitse herder

De vacht van een langharige Duitse Herder vereist iets meer aandacht dat een Duitse Herder korthaar. Een langstokharige vacht bestaat uit twee lagen. De eerste laag bestaat uit een ondervacht en daaroverheen valt de dekvacht/bovenvacht.

De vacht dient zo nu en dan (maar niet te vaak) gekamd worden met een herderharkje. Doe dit niet vaker dan 1 keer per week. Door vaak te kammen gaat de vacht nog meer verharen.

Tijdens de rui (verharingstijd) kun je langsgaan bij een trimsalon om de vacht goed te laten verzorgen. De oude vacht wordt dan verwijderd, wat thuis verharen voorkomt.

Een Duitse Herder langhaar was je bij voorkeur niet vaker dan 2 tot 3 keer per jaar. Alleen wanneer dit echt noodzakelijk is. Gebruik een geschikte honden shampoo die geschikt is voor langharige rassen en tegemoet komt aan de behoeften van de huid. Een PH-neutrale zeep verdiend hierbij de voorkeur. Deze droogt de huid niet uit en voorkomt schilfers.

Verschil Duitse Herder en Oud Duitse Herder

Twijfel je tussen een Duitse Herder en Oud Duitse Herder? Lees hier meer over de verschillen in karakter en uiterlijk.

Waarom kiezen voor een Duitse Herder langhaar?

Je kiest voor een Oud-Duitse langstokhaar wanneer je vooral op zoek bent naar een stressbestendige en vriendelijke huishond. Je bent op zoek naar een loyale vriend die als het moet voldoende waaks is, maar wel onderscheid kan maken tussen vreemd of eigen. Een Duitse Herder langhaar heeft een stabiel karakter. Zijn prachtige vacht vereist een niet al te arbeidsintensieve vachtverzorging. Je kiest ook voor een langharige Duitse Herder wanneer je een actief gezin hebt en op zoek bent naar een vriendelijke allemansvriend die met jullie op pad gaat.

Waar kan ik een langharige Duitse Herder kopen en wat is de prijs?

Een langharige Duitse Herder koop je bij voorkeur bij een erkende fokker of kennel. Eventueel zou je informatie op kunnen doen bij de rasvereniging. Zij kunnen je in contact brengen met aangesloten fokkers die pups fokken op basis van de geldende richtlijnen. Je weet dan zeker dat je een Duitse Herder langhaar pup koopt van gezonde ouderdieren. De prijs voor een langharige Duitse Herder pup varieert van € 800,00 tot € 1.200,00.