Duitse Herder » Duitse Herder pup opvoeden » Houden Duitse Herders van zwemmen?

Houden Duitse Herders van zwemmen?

Er is veel twijfel over of een Duitse Herder van zwemmen houdt. Hierdoor rijzen er veel vragen over Duitse Herders en zwemmen. De liefde (of haat) voor water is per Duitse Herder verschillend. De associaties die ze als pup met water gehad hebben zijn hierop van grote invloed.

Soort water

Als je de hond wil laten zwemmen, houd dan rekening met het soort water. Laat een Duitse Herder zwemmen in zoet water. Ze slikken vaak wat water door tijdens het zwemmen. Dit kan leiden tot uitdroging, braken en andere gezondheidsproblemen. Daarnaast maken stroming en golven het zwemmen moeilijker.

Geen natuurlijke zwemmer

De Duitse Herder is geen natuurlijke zwemmer, ondanks de atletische bouw van de hond. Duitse Herders hebben bijvoorbeeld ook geen zwemvliezen, in tegenstelling tot Labradors en Golden Retrievers.

Je kunt een Duitse Herder zwemmen wel aanleren, als de hond in zijn leven geen negatieve ervaringen heeft gehad met water. Je hebt hier wel veel geduld voor nodig. Laat de hond ten eerste in stilstaand water gaan. Als de hond met de poten in het water staat, kun je hem langzaam onderdompelen met water.

Om dit goed te kunnen doen ga je zelf mee het water in. Zo kun je het gedrag van de hond goed volgen. Daarnaast geeft het de hond vertrouwen als jijzelf ook meegaat. Beloon de hond met koekjes als ze het gewenste gedrag vertonen.

Regelmatig oefenen

Door regelmatig te oefenen raakt de Duitse Herder aan het water (en het zwemmen) gewend. Als de hond goed kan zwemmen, dan kun je overgaan op stromend water.

Accessoires

Er zijn een aantal accessoires die kunnen helpen om jouw Duitse Herder te leren zwemmen:

  • Zwemvest: je kunt een zwemvest aanschaffen voor je Duitse Herder. Zo blijft de hond drijven en kan hij makkelijker oefenen met zwemmen.
  • Bril: dit voorkomt gevoelige ogen tijdens het zwemmen.
  • Halsband: zo herken je jouw eigen hond sneller en je kunt hem aan de halsband vastpakken als hij dreigt te verdrinken of als er iets anders gebeurt waardoor je hem snel bij je wil hebben.
  • Zwemlijn: hiermee houd je jouw Duitse Herder goed in de gaten terwijl je zelf lekker op het droge staat. Maak de lijn niet te strak vast, de hond moet nog wel bewegingsvrijheid hebben.