Duitse Herder » Is de Duitse Herder geschikt als gezinshond?

Is de Duitse Herder geschikt als gezinshond?

Als je een hond wil, dan is er ruime keuze. Een Duitse Herder wordt vaak niet geassocieerd als gezinshond. Het zal je dus misschien verbazen dat een Duitse Herder een goede gezinshond kan zijn.

Elke hond is anders, maar er zijn bepaalde rassen die beter bij gezinnen passen die kinderen hebben. Sommige rassen staan bekend om hun onvoorspelbaarheid, waaronder de Duitse Herder. Dit betekent niet dat het geen goede gezinshond is. 

Duitse herder gezinshond

Duitse Herder prima gezinshond

Redenen waarom de Duitse Herder gezinshond een prima keuze is:

  • Duitse Herders zijn intelligente dieren. Ze houden van fysieke en mentale uitdagingen en je kunt ze leuke trucjes leren.
  • Het zijn erg loyale dieren. De Duitse Herder hecht zich aan zijn gezin, vooral als hij op jonge leeftijd bij het gezin komt.
  • Een Duitse Herder beschikt over veel energie en uithoudingsvermogen. Voor actieve kinderen is een Duitse Herder een fantastische speelkameraad. Daarnaast houden ze van lange wandelingen die je met het hele gezin kunt maken.
  • De hond past op de kinderen. Het is wel verstandig om voorzichtig te zijn met andere kinderen.

Kinderen en Duitse Herders

Het is altijd belangrijk om zowel de hond als de kinderen te leren hoe ze met elkaar om moeten gaan. Duitse Herders hebben hierin wat extra voorbereiding nodig. Wees goed voorbereid en zorg ervoor dat de basisregels samen met het gezin bepaald zijn voordat de pup in huiskomt. Zorg dat je een trainingsprogramma start met je pup voordat hij in huis komt. De fokker kan hier een belangrijke rol in spelen. Besteed daarnaast veel aandacht aan socialisatie tijdens de opvoeding.

Zorg altijd voor toezicht op de kinderen en de hond, zeker als ze met elkaar spelen. De kinderen moeten de basisregels begrijpen en de hond respecteren. Als de hond ziek is, aan het eten is of in de mand/bench ligt, dan moet de hond met rust gelaten worden.

Investeren

Als je tijd en energie steekt in de integratie van de hond in het gezin, dan is een Duitse Herder een perfecte gezinshond. Het belangrijkste is de voorbereiding. Zorg ervoor dat de kinderen goed voorbereid zijn op de komst van de hond en de basisregels begrijpen en opvolgen. De fokker kan tijdens het socialisatieproces al beginnen met socialiseren van de hond in de buurt van kinderen. Dit kun je thuis voortzetten en ervoor zorgen dat de hond maximaal gewend is en raakt aan kinderen.

Lees ook: Is de Duitse Herder geschikt als eerste hond?