Duitse Herder » Duitse Herder benodigdheden » Muilband tips voor Duitse Herders

Muilband tips voor Duitse Herders

Een muilband (of muilkorf) roept bij veel mensen een negatief gevoel op. Er zijn verschillende redenen om je hond een muilband te laten dragen. Vaak denken mensen dat een hond met muilband gevaarlijk is. Dit ligt vaak wat genuanceerder.

Muilband Duitse Herder

Redenen muilband Duitse Herder

Er kan gekozen worden voor een muilband als preventiemiddel, dit is de reden die bij de meeste mensen bekend is. Als een hond last heeft van gedragsproblemen, dan is het verstandig om uit voorzorg een muilkorf aan te doen zodat de hond geen kwaad kan. Deze gedragsproblemen kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit een slechte socialisatie of een verleden van mishandeling. Ook nare ervaringen kunnen zich uiten in boosheid, agressie, onzekerheid of een Duitse Herder die snel angstig is en daardoor voor de aanval kiest. Het dragen van een muilband betekent niet direct dat de hond ook daadwerkelijk bijt. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, de eigenaar neemt juist zijn verantwoordelijkheid door het probleem aan te pakken en te voorkomen dat een hond de kans krijgt andere honden of mensen te bijten.

Niet van de straat eten

Er zijn veel honden die graag van de straat eten. In sommige gevallen is dit af te leren, maar er zijn ook honden waarbij dit niet lukt. Ze eten bijvoorbeeld hun eigen ontlasting of ontlasting van andere dieren en kunnen hier behoorlijk ziek van worden. Om dit te voorkomen kun je de Duitse Herder een muilband laten dragen. In dit geval is de muilband Duitse Herder dus helemaal niet gevaarlijk! Deze honden hebben totaal geen gedragsproblemen of agressie.

Muilband Duitse Herder dragen


Hoe leer je jouw hond nu aan om een muilkorf te dragen? Het kan zijn dat een hond in paniek raakt als hij niet gewend is aan een muilkorf en deze opeens om moet. Gelukkig kun je dit trainen. Het is belangrijk dat de muilband een positieve associatie krijgt bij de hond. Alleen zo zal de hond de muilband ontspannen kunnen dragen.

Laat de muilkorf aan de hond zien en zorg ervoor dat je de muilkorf héél interessant maakt voor de hond. Beloon hem direct als hij snuffelt aan de muilkorf. Dit doe je vooral met je stem, maar je kunt hem af en toe ook koekjes of brokjes voeren. Doe dit een keer of drie en leg de muilkorf daarna weer weg. Dit herhaal je een aantal keer.

Daarna houd je de muilband zó, dat de hond zijn neus erin kan steken tijdens het snuffelen. Doe dit niet te lang. Beloon de hond weer als dit lukt en stop ook weer na een aantal keer. Vervolgens is het belangrijk om de hond alleen nog te belonen als hij de neus in de muilband steekt. Je kunt de muilkorf wat verder van de hond afhouden en proberen hem zijn snuit erin te laten steken. Dit kun je uitbouwen door de muilkorf steeds wat dichterbij te houden en de snuit van de hond er wat langer in te houden. Dit bouw je steeds langer op totdat de hond de muilband aan kan houden.