Duitse Herder » Duitse Herder soorten

Duitse Herder soorten

Als je op internet op zoek gaat naar de soorten Duitse Herder, dan stuit je al snel op de twee ‘lijnen’: de show- en de werklijn. Wat zijn de verschillen tussen deze lijnen en welke soort Duitse Herder kun je het beste kiezen? Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste verschillen tussen de showlijn en werklijn Duitse Herder.

Duitse Herder soorten

Vachtsoorten

Er zijn twee varianten vachten bij Duitse Herders. Beide vachten bestaan uit een ondervacht met daar overheen een deklaag van stokhaar. Deze deklaag is bij de langstokhaar wat langer, zachter en minder aangesloten dan bij de Duitse Herder stokhaar (of korthaar).

Duitse Herder soorten: showlijn

De showlijn van de Duitse Herder kenmerkt zich door de aflopende rug van de honden. Deze honden hebben vaak een zwart met rode vacht. De schofthoogte van een reutje is 60-65 centimeter hoog, bij een teefje is dit 55-60 cm. Het gewicht van een reu is gemiddeld 30-40 kg en een teefje weegt 22-32 kg. Bij de showlijn komt het vaak voor dat de honden iets groter en zwaarder worden dan deze rasstandaarden.

De Duitse Herders van de showlijn hebben vaak een wat milder karakter. Ze zijn minder fel en stabieler in hun gedrag. De belangrijkste gedragskenmerken zijn: aanhankelijk, moedig, trouw en intelligent. Dit maakt de showlijn perfect voor een huishouden met kinderen. De honden houden er wel van om mentaal uitgedaagd te worden en willen graag veel bewegen. Derhalve woont de Duitse Herder uit de showlijn graag bij actieve mensen die veel tijd investeren in het wandelen en spelen met de hond. Dit kan een gezin met, of zonder kinderen zijn. De hond kan ook goed met andere huisdieren, mits hier in de socialisatieperiode (de puppytijd) aandacht aan is geschonken. Het is wel erg belangrijk dat de Duitse Herder goed opgevoed wordt. Ondanks het milde karakter heeft de hond wel een echte leider nodig om goed te kunnen functioneren als huishond.

Duitse Herder soorten: werklijn

Naast de showlijn is er ook de Duitse Herder werklijn. In tegenstelling tot de aflopende rug bij de showlijn, is de rechte rug het meest opvallende kenmerk van de werklijn. De meeste honden van de werklijn zijn grauw of zwart van kleur, maar er zijn ook andere kleuren vacht. Net als bij de showlijn worden de reutjes 60-65 cm hoog en de teefjes 55-60 cm. Ook het gewicht is hetzelfde als bij de showlijn (30-40 kg voor een reu en 22-32 kg voor een teef). In realiteit zijn de werklijnhonden vaak iets lichter en compacter gebouwd dan de showlijnhonden.

De Duitse Herders uit de werklijn worden vooral gefokt om een bepaalde taak of bepaald werk uit te voeren. Hierbij kun je denken aan speur-, reddings- of politiewerk. Deze honden hebben een enorme werklust. Ze zijn ook aanhankelijk, zeer intelligent, moedig, trouw en erg actief. Dit maakt de Duitse Herder werklijn geschikt voor een ervaren hondeneigenaar, die veel ervaring heeft met het trainen en opvoeden van honden. Naast de ‘echte’ werkhonden (politie, reddingsdiensten) voelt de werklijnhond zich ook thuis bij actieve gezinnen. De Duitse Herder uit de werklijn wil meerdere keren per week zowel lichamelijk als mentaal getraind worden, naast de dagelijkse beweegbehoeften (die de hond uit de showlijn ook heeft). Deze trainingen stoppen niet als de hond volwassen is, maar dit gaat het hele leven door.

Duitse Herder soorten: combinatie

Tot slot worden de show- en werklijn ook gecombineerd. Het is lastig op voorhand te zeggen eigenschappen er dan naar voren zullen komen omdat er op het gebied van karakter en lichaamsbouw niet bepaalde eigenschappen nagestreefd worden. Kijk hierbij vooral naar de ouders van de pup, zij geven je veel informatie over het karakter en de lichamelijke kenmerken van de pup.

Reu of teef?

Als je een Duitse Herder wilt aanschaffen, moet je ook de keuze tussen een reu of teef maken (lees verder achter de link).