Duitse Herder » Duitse Herder soorten

Duitse Herder soorten

Als je op internet op zoek gaat naar de soorten Duitse Herder, dan stuit je al snel op de twee ‘lijnen’: de show- en de werklijn. Wat zijn de verschillen tussen deze lijnen en welke soort Duitse Herder kun je het beste kiezen? Hieronder vind je een compleet overzicht van alle verschillende soorten Duitse Herders.

Duitse Herder soorten

Hoeveel soorten Duitse herdershonden zijn er?

De Duitse Herder is op te delen in twee foktypes, de “werklijn” en “showlijn”. Binnen de showlijn zijn er vervolgens weer 5 verschillende soorten, waarbij het grootste verschil de vacht is.

Herdershond soorten worden soms ook gecategoriseerd op basis van de lengte van hun haar en vacht, maar dat wordt over het algemeen alleen gedaan voor raszuivere Duitse herders.

Duitse Herder soorten vacht

Er zijn twee varianten vachten bij Duitse Herders. Beide vachten bestaan uit een ondervacht met daar overheen een deklaag van stokhaar. Deze deklaag is bij de langstokhaar wat langer, zachter en minder aangesloten dan bij de Duitse Herder stokhaar (of korthaar).

Alle soorten Duitse Herder verharen, lees hier meer over hoe je daar mee om moet gaan.

Behalve hun uiterlijk, worden ze ook gedifferentieerd op basis van hun persoonlijkheid en gezondheid, wat bekend staat als “foklijnen”.


Van plan een Duitse Herder te kopen?

Het eBook “Het Duitse Herder Handboek” helpt je de 5 meest gemaakt fouten te voorkomen die mensen maken bij het kopen van een Duitse Herder. Daarnaast behandeld Guus Jansen, de schrijver, de verschrikkelijke waarheid achter de aankoop van een Duitse Herder van bepaalde fokkers. Fokkers verbergen deze waarheden liever voor jou. Lees het eBook en zorg ervoor dat je niet teveel betaalt voor een Duitse Herder!

Bovendien: 60 dagen risicovrij uitproberen!

Klik hier en bekijk het eBook op Duitseherdersinfo.nl >>


Duitse Herder soorten: showlijn

De showlijn van de Duitse Herder kenmerkt zich door de aflopende rug van de honden. Deze honden hebben vaak een zwart met rode/amber vacht. De schofthoogte van een reutje is 60-65 centimeter hoog, bij een teefje is dit 55-60 cm. Het gewicht van een reu is gemiddeld 30-40 kg en een teefje weegt 22-32 kg. Bij de showlijn komt het vaak voor dat de honden iets groter en zwaarder worden dan deze rasstandaarden.

De Duitse Herders van de showlijn hebben vaak een wat milder karakter. Ze zijn minder fel en stabieler in hun gedrag. De belangrijkste gedragskenmerken zijn: aanhankelijk, moedig, trouw en intelligent. Dit maakt de showlijn perfect voor een huishouden met kinderen. De honden houden er wel van om mentaal uitgedaagd te worden en willen graag veel bewegen. Derhalve woont de Duitse Herder uit de showlijn graag bij actieve mensen die veel tijd investeren in het wandelen en spelen met de hond. Dit kan een gezin met, of zonder kinderen zijn. De hond kan ook goed met andere huisdieren, mits hier in de socialisatieperiode (de puppytijd) aandacht aan is geschonken. Het is wel erg belangrijk dat de Duitse Herder goed opgevoed wordt. Ondanks het milde karakter heeft de hond wel een echte leider nodig om goed te kunnen functioneren als huishond.

Duitse Herder soorten: werklijn

Naast de showlijn is er ook de Duitse Herder werklijn. In tegenstelling tot de aflopende rug bij de showlijn, is de rechte rug het meest opvallende kenmerk van de werklijn. De meeste honden van de werklijn zijn grauw of zwart van kleur, maar er zijn ook andere kleuren vacht. Net als bij de showlijn worden de reutjes 60-65 cm hoog en de teefjes 55-60 cm. Ook het gewicht is hetzelfde als bij de showlijn (30-40 kg voor een reu en 22-32 kg voor een teef). In realiteit zijn de werklijnhonden vaak iets lichter en compacter gebouwd dan de showlijnhonden.

De Duitse Herders uit de werklijn worden vooral gefokt om een bepaalde taak of bepaald werk uit te voeren. Hierbij kun je denken aan speur-, reddings- of politiewerk. Deze honden hebben een enorme werklust. Ze zijn ook aanhankelijk, zeer intelligent, moedig, trouw en erg actief. Dit maakt de Duitse Herder werklijn geschikt voor een ervaren hondeneigenaar, die veel ervaring heeft met het trainen en opvoeden van honden. Naast de ‘echte’ werkhonden (politie, reddingsdiensten) voelt de werklijnhond zich ook thuis bij actieve gezinnen. De Duitse Herder uit de werklijn wil meerdere keren per week zowel lichamelijk als mentaal getraind worden, naast de dagelijkse beweegbehoeften (die de hond uit de showlijn ook heeft). Deze trainingen stoppen niet als de hond volwassen is, maar dit gaat het hele leven door.

5 verschillende herdershonden soorten (met afbeelding)

Duitse Herder zwart rood/black & tan

Dit is hoe iedereen de Duitse Herder kent: twee kleuren, zwart en rood.

Herdershond soorten: zwart/rood

Zwarte Duitse Herder

De zwarte Duitse herder is veel minder bekend dan de black & tan Duitse Herder. Je komt deze soort herdershonden bijna niet tegen, maar ‘eenkleurig zwart’ wordt wel erkend in de rasstandaard.

Zwarte herdershond soort

Panda Duitse Herder

Panda Duitse herders hebben een opvallende vacht met witte, zwarte en een vleugje bruine tinten. Ze worden “Panda” genoemd vanwege de overeenkomsten in het uiterlijk van hun vacht met panda’s.

Meestal zijn hun buik, borst en mond wit van kleur, hun rug is donker en hun benen zijn bruin.

Het uiterlijk van deze honden is te wijten aan een genetische mutatie, het betekent niet dat ze gekruisd zijn, zoals veel mensen denken.

Duitse Herder Panda

Wolfsgrauwe Duitse Herder

De Wolfsgrauwe Duitse Herder is een van de mooiste en meest unieke honden. De vachtkleuring wordt ook wel ‘Agouti’ genoemd.

Deze Duitse Herders worden niet zo geboren, de kleur van hun vacht ontwikkelt zich geleidelijk en wordt sterker naarmate ze ouder worden. Sommige kleuren kunnen vanwege hun genetische aanleg dominanter zijn dan andere.

De Wolfsgrauwe Duitse herder is geen kruising maar een erkende variatie binnen het ras.

Witte Duitse Herder

De Witte Duitse Herder is genetisch niet anders dan een standaard Duitse Herder, hoewel hij wel een pluizige witte vacht heeft. Dit komt omdat de Witte Duitse Herder het witharige gen draagt, wat precies hetzelfde is als sommige mensen die het blondharige gen dragen.

Deze kleur is nooit echt blijven hangen, en daarom is de Witte Duitse Herder nooit zo populair geworden als andere kleuren van Duitse Herders.

Witte Duitse Herder

Reu of teef?

Naast de show- en werklijnen, verschillende vachtlengtes en kleuren, zijn er natuurlijk nog twee herdershond soorten: reutjes en teefjes. Als je een Duitse Herder wilt aanschaffen, moet je ook de keuze tussen een reu of teef maken (lees verder achter de link).