Duitse Herder » Duitse herder puppy kopen » Is een Duitse Herder geschikt als eerste hond?

Is een Duitse Herder geschikt als eerste hond?

We snappen dat je oog op de Duitse Herder is gevallen. Het zijn immers prachtige honden. Toch wordt er ook wel negatief gesproken over dit soort. Ze schijnen lastig op te voeden te zijn. Is dit echt zo? Kun je een Duitse Herder als eerste hond nemen?

Duitse herder als eerste hond

Duitse Herders zijn één van de meest populaire hondenrassen. Ze willen werken, zijn aanhankelijk en loyaal. De honden zijn erg energiek, willen graag lange wandelingen maken en beschermen hun territorium tegen vreemden. Dit zorgt ervoor dat veel mensen twijfelen of een Duitse Herder wel geschikt is als eerste hond. Het is verstandig om je in te lezen voordat je besluit om een Duitse Herder aan te schaffen.

Duitse Herder als eerste hond

Is een Duitse Herder nu geschikt als eerste hond? Deze vraag is helaas niet simpelweg met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Een Duitse Herder heeft een aantal eigenschappen die hem zeer geschikt maken als eerste hond. Hij is loyaal aan zijn baas en zijn gezin en is graag in de buurt. Maar, een Duitse Herder heeft ook een sterk karakter. Hij heeft leiding nodig en iemand die dagelijks grote stukken met hem wandelt én hem mentaal uitdaagt. Als je onzeker bent over jouw rol als baasje, dan is het misschien verstandig om een wat onderdaniger ras te kiezen als eerste hond.

Trainen

Zowel met een volwassen Duitse Herder als met een puppy moet er getraind worden. De hond heeft dit echt nodig. Niet omdat hij anders niet luistert, maar omdat hij mentale uitdaging nodig heeft. Als de Duitse Herder geen voldaan gevoel heeft, dan kunnen ze probleemgedrag gaan vertonen, zoals blaffen of agressie. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

Tips opvoeden Duitse Herder

Bij het opvoeden van een Duitse Herder is het belangrijk dat je consequent bent. Dit is vaak het lastigste bij het opvoeden van honden. Als je consequent bent is het voor de hond heel duidelijk wat wel en niet mag. Hij hoeft niet meer te proberen of de grenzen misschien gerekt kunnen worden en weet waar hij aan toe is. Als je niet consequent bent zal de hond altijd proberen om de grenzen te rekken en toch ‘stoute’ dingen te doen.

Bepaal jouw regels van tevoren en wees duidelijk naar de hond toe. De Duitse Herder is een intelligente hond en zal het direct merken als je ergens over twijfelt. Jij bent voor de hond de roedelleider en twijfel maakt je onzeker. Een onzekere roedelleider zorgt voor onzekere honden. Duidelijkheid is dus fijn voor de Duitse Herder en geeft hem rust.

Train met de hond. De Duitse Herder vindt het heerlijk om (samen) met zijn baas te werken. Hij wordt graag lichamelijk en mentaal uitgedaagd. Dit versterkt ook de band tussen de hond en de baas. Jullie gaan elkaar beter begrijpen door de directe aandacht die jullie elkaar geven.