Duitse Herder » Duitse Herder pup opvoeden » Hoe veel beweging heeft een Duitse Herder nodig?

Hoe veel beweging heeft een Duitse Herder nodig?

Duitse Herders zijn grote honden die vrij veel beweging nodig hebben. Ze moeten minimaal eens per dag flink kunnen rennen. Ze hebben veel uithoudingsvermogen en zijn erop gefokt om lang te kunnen rennen. Zwemmen en fietsen zijn ook activiteiten die je prima kunt ondernemen met de Duitse Herder. Het opbouwen van spiermassa zorgt er ook voor dat klachten aan de gewrichten van de hond voorkomen kunnen worden.

Duitse Herder beweging

Duitse Herder beweging

Naast fysieke activiteit wordt de Duitse Herder mentaal ook graag uitgedaagd. Er zijn allerlei spelletjes en oefeningen die je samen met de hond uit kunt voeren. Er worden cursussen gegeven (puppycursus, speurcursus, behendigheidscursus).

Pup vs. volwassen hond

Een pup wil vooral mentaal uitgedaagd worden. Intensief bewegen is voor de pup nog teveel. Wandelen kan prima, maar overdrijf het niet. De Duitse Herder pup heeft over het algemeen veel energie. Probeer daarom meerdere keren per dag korte stukjes (bijvoorbeeld een minuut of tien) te wandelen in plaats van lange stukken per keer. Ook het traplopen moet voorkomen worden. Hierdoor kan de hond last krijgen van zijn gewrichten.

Na zijn eerste verjaardag, mag de Duitse Herder naast de fiets lopen. Fietsen moet bijvoorbeeld opgebouwd worden. Fietsen als het buiten erg warm is wordt ook afgeraden. Hierdoor kan de hond oververhit raken.

Een volwassen Duitse Herder heeft over het algemeen meer beweging nodig dan andere rassen. Ze moeten voldoende uitgelaten worden. Als ze oud worden, dan wordt de mentale uitdaging weer belangrijker. De spieren worden sneller stijf, dus het lukt de hond niet meer om lange stukken te rennen. Je kunt hem dan ook beter niet in de tocht of op een koude vloer laten bewegen. Hierdoor krijgt de Duitse Herder sneller last van spieren en gewrichten.

Fysieke & mentale uitdaging

De Duitse Herder kan zowel fysiek als mentaal uitgedaagd worden. Zoek naar een balans van deze twee. De hond zal snel verveeld raken als hij steeds hetzelfde moet doen. Daarnaast kun je een hond die uitgeput en voldaan is makkelijker alleen laten. Er zijn allerlei spelletjes en oefeningen om de hond aan het werk te zetten. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks een zoekopdracht doen met de hond. Ook korte oefeningen (zoals ‘blijf’, ‘af’ en ‘zit’) zijn leuk om te doen. Of laat hem zoeken naar brokjes of speeltjes. Er zijn genoeg manieren om de Duitse Herder in beweging te houden en uit te dagen!