Duitse Herder » Duitse Herder korthaar

Duitse Herder korthaar

De Duitse Herder korthaar wordt gezien als één van de meest intelligente hondenrassen. Ze leren nieuwe dingen snel aan en vinden het ook erg leuk om te leren. Mentale uitdaging is goed voor ze, dit is nodig om ze een voldaan gevoel te geven. Als ze genoeg uitgedaagd worden op mentaal vlak, dan zijn het vaak evenwichtige honden.

duitse herder korthaar

Net als mentale uitdaging, hebben ze ook fysieke uitdaging nodig. Deze hond wil (en moet!) veel bewegen. Daag de hond op fysiek en mentaal vlak uit, en je zal minder snel last hebben van gedragsproblemen bij het dier. De kortharige Duitse Herder wordt ook wel Duitse Herder Stokhaar genoemd. Deze stokhaar is erfvast. Ze blijven rondom het huis (op het erf) en gaan er niet snel vandoor. Qua karakter zijn ze erg beschermend. Het erf wordt dan ook beschouwd als hun eigendom, en dit beschermen zij. Hetzelfde geldt voor de gezinsleden. De Duitse Herder korthaar is daardoor vaak waaks en laat het horen als er mensen op het erf komen.

Algemene kenmerken Duitse Herder korthaar

Teven van de kortharige Duitse Herder worden tussen de 55 en 60 cm hoog (schouderhoogte). De reutjes zijn wat groter, zo’n 60-65 cm. De Duitse Herder korthaar behoort hierdoor tot de grote hondenrassen. Bij de aanschaf van een kortharige Duitse Herder moet hiermee rekening gehouden worden, bijvoorbeeld met het voer, speelgoed en de bench. Qua gewicht zitten de reutjes tussen de 30 en 40 kg, terwijl de teven 22 tot 32 kg zwaar worden. De vacht van een kortharige Duitse Herder is zwart, asgrauw of geel/bruin. De honden worden gemiddeld 10 jaar oud. Over het algemeen worden grote honden ook minder oud dan kleinere honden, die snel 15-16 jaar oud kunnen worden.

Wil om te werken

Vaak worden kortharige Duitse Herders voor bijvoorbeeld politie- of reddingswerk gebruikt. De honden moeten hiervoor fel en moedig zijn. Deze karaktereigenschappen worden dan ook erg serieus genomen door de Duitse Herder korthaar fokker. De hond heeft loyaliteit en is onvoorwaardelijk trouw. Hij werkt keihard om zijn baas tevreden te stellen. De korthaar wordt ook vaak ingezet voor werk, dus ook met deze karaktereigenschappen wordt rekening gehouden bij de Duitse Herder korthaar fokker.

Naast deze fellere eigenschappen is de kortharige Duitse Herder vaak ook heel aanhankelijk. Ze zijn het liefst de hele dag dicht bij hun baasje. Bij teven is dit nog erger dan bij reutjes. Reutjes zijn over het algemeen wat zelfstandiger.

Trainen

Er is geen hond met hetzelfde karakter. Net als mensen heeft ook iedere hond een eigen karakter. Vaak kan je de aangeboren karaktereigenschappen door middel van training in het dagelijks leven minder of meer tot uitdrukking laten komen. Er zijn ook veel aangeleerde karaktereigenschappen, wenselijk en minder wenselijk (of zelfs ongewenst).

Hier lees je meer over Duitse herder trainen.

Het is bij dit hondenras belangrijk dat je hem goed opvoedt. De eerste twee levensjaren van de kortharige Duitse Herder worden gebruikt om een basis aan te leggen. De honden wennen eraan om alleen te zijn en netjes aan de lijn te lopen. Nieuw gedrag aanleren kost vaak tijd, maar het is ook belangrijk om te weten hoe je dit gedrag aan kan leren. Inzicht in het karakter en gedrag van de hond is de sleutel naar succes. Zorg er dus voor dat je jezelf goed inleest en goed kijkt naar de hond en hoe hij reageert en zich gedraagt in bepaalde situaties.

Hier vind je meer tips voor de Duitse Herder opvoeding.

Verzorging Duitse Herder korthaar

De vacht van de kortharige Duitse Herder is in principe vuilafstotend. De haren zijn kort waardoor er nauwelijks klitten ontstaan. Kammen is dus in de meeste gevallen niet nodig. Het wordt ook afgeraden omdat kammen de haaraangroei stimuleert. Hierdoor gaan de honden ook meer verharen. Tweemaal per jaar is de kortharige Duitse Herder in de rui. Het is dan wel verstandig om hem regelmatig te kammen.

Kammen zorgt ervoor dat de haren van de Duitse Herder korthaar dezelfde kant op staan waardoor er een glad oppervlakte ontstaat. De zon weerkaatst dan mooi op de vacht. De hond mag ook af en toe gewassen worden. Dit doe je met speciale hondenshampoo, die het vetgehalte van de hond niet aantast.

Ook voeding is belangrijk voor een mooie vacht. De voeding moet een paar vetzuren (omega-6 en omega-3) bevatten. Hierdoor wordt de aanmaak van talg en bepaalde oliën gestimuleerd. De haren en huid drogen dan niet uit, wat voor een glanzende vacht zorgt. Daarnaast moeten de haren gevoed worden, en wel met eiwitten. Diepgevroren hondenvlees (of BARF, Bones and Raw Food) bevat vaak veel eiwitten. Qua vitaminen zijn A, C en E belangrijk. Deze houden de huid doorvoed en soepel. Een goede aanvulling hierop is biotine (vitamine B8), koper en zink. Deze combinatie is de perfecte voeding voor de vacht van jouw Duitse Herder korthaar.

Duitse Herder korthaar vs. langhaar

De korthaar heeft een vetachtige ondervacht. De Duitse Herder langhaar heeft dit in mindere mate (of helemaal niet). Daarnaast zijn de haren van de langharige Duitse Herder 8-10 cm lang terwijl de rechte, korte haren van de korthaar 2-3 cm lang zijn. Tijdens de rui blijven de haren van een langharige Duitse Herder vaak in de vacht hangen waardoor ze met kammen los komen. Bij de kortharige Duitse Herder vind je juist veel losse haren op de grond. Vaak is de langharige Duitse Herder ook iets groter dan de kortharige.

Qua karakter zijn alle Duitse Herders zelfverzekerd, moedig, aanhankelijk, loyaal en fel. Ze willen graag werken voor hun baas. De eigenschappen passend bij een werkhond worden gebruikt bij het fokken van dit ras. Toch wordt een Duitse Herder langhaar bij reddings-, politie- of legerwerk veel minder gebruikt. Deze honden vind je terug bij actieve gezinnen. Hierdoor wordt er een beroep gedaan op andere karaktereigenschappen. Loyaliteit en aanhankelijkheid (karaktereigenschappen langhaar) zijn dan belangrijker dan fel en moedig zijn (karaktereigenschappen korthaar). De langharige Duitse Herders zijn dus wat minder fel en makkelijker te socialiseren. De kortharige Duitse Herder kan ook prima gesocialiseerd worden. Dit kost alleen wat meer tijd.