Duitse Herder » Duitse Herder pup opvoeden » Duitse Herder trainen

Duitse Herder trainen

Duitse Herders zijn echte werkhonden en genieten van het trainen en leren samen met hun baasje. Duitse Herders zijn intelligent, atletisch en werken graag voor je. Een duitse herder trainen is een belangrijk onderdeel van de opvoeding en vereist veel tijd.

Duitse herder trainen

Duitse Herder pup trainen

Je kunt beginnen met trainen als de Duitse Herder pup 8 weken oud is. Elke hond is te trainen en het is verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met het vormen van de persoonlijkheid van de hond en het ontwikkelen van jullie relatie.

Omdat Duitse Herders erg beschermend zijn, is het goed om ze zo snel mogelijk te laten wennen aan de communicatie met andere dieren en verschillende mensen. Een Duitse Herder pup trainen begint ook met het zacht vasthouden van bijvoorbeeld de staart, oren en pootjes van de hond. Dit zorgt ervoor dat je later makkelijk zijn nagels kunt knippen, temperatuur kunt meten en de dierenarts controles kunt laten uitvoeren.

Daarnaast begin je met een aantal basiscommando’s (zit, staan, af, etc.). Hiervoor heb je geduld nodig, de hond zal het niet direct begrijpen. De commando’s bevestig je met enthousiaste complimenten en voer. Duitse Herders willen graag leren en zijn heel gemotiveerd om jouw commando’s uit te voeren als ze beloond worden met eten.

Tip: leer alles over het trainen van Duitse Herders met het Duitse Herder Handboek.

Voedselnijd voorkomen

Tijdens het Duitse Herder pup trainen is het ook belangrijk om het eten aandacht te geven. Tijdens het eten kun je de hond aaien, zolang deze niet verstijft of met eten stopt als je hem aait. Gebeurt dit wel, of gromt hij, dan is dat een agressieve reactie die direct aangepakt moet worden. Voeg wat brokjes toe als hij aan het eten is zodat de Duitse Herder mensen bij zijn voerbak associeert met positieve dingen.

Op het moment dat de hond wel agressief reageert of verstijft als jij hem tijdens het eten aait, haal de voerbak dan weg. Voer de hond vervolgens met de hand en laat hem elk brokje verdienen door hem een commando te geven. De pup hoeft dan geen voerbak meer te bewaken, wat hem rust geeft. Als dit goed gaat, dan kun je de voerbak weer neerzetten en de hond dan alsnog vanuit de hand voeren. Doe steeds iets meer voer in de bak zodat de hond uiteindelijk zijn voer in jouw aanwezigheid uit de bak kan eten.

Lees hier verder over het uitkiezen van voeding voor jouw Duitse Herder.

Beloningen afleren

Als de pup een bepaald commando geleerd heeft, dan hoef je dit niet elke keer te belonen. Bouw het belonen wat af en geef de hond na een bepaald aantal keer een beloning. Hierdoor leert de hond dat hij niet alleen gaat werken voor voer. Blijf de hond wel enthousiast complimenteren als hij een commando goed uitvoert.

Puppycursus

Volg altijd een puppycursus met je Duitse Herder pup. Hier leert de hond de basiscommando’s en wordt hij goed gesocialiseerd. In het begin leert de pup vooral van één gezinslid. Als de commando’s goed gaan, dan kunnen de andere gezinsleden ook gaan oefenen met de hond.

Volwassen Duitse Herder trainen en africhten

Ook een volwassen Duitse Herder trainen kan goed. Er zijn verschillende manieren om een hond te trainen. In dit artikel lichten we de puur positieve trainingsmethode, de gebalanceerde/evenwichtige trainingsmethode, de klassieke trainingsmethode en de clicker training toe. Deze vier methodes werken allemaal volgens conditionering, wat “het aanleren van gewoontes of gedrag” betekent. Ook voor Duitse Herder politie training worden dit soort methodes gebruikt.

Klassieke trainingsmethode

Van de drie trainingsmethodes is dit de oudste, deze methode werkt volgens klassieke conditionering. Dit betekent dat een hond gaat leren vanuit associatie. Je leert een gewoonte of gedrag aan totdat het een automatisme is. Het wordt een automatisme doordat een bepaalde gebeurtenis meerdere keren wordt geassocieerd met een andere gebeurtenis.

Velen kennen het voorbeeld van Ivan Pavlov, een Russische fysioloog. Zijn hond begon te kwijlen op het moment dat er een bel rinkelde. De hond kreeg telkens bij het rinkelen van de bel zijn eten. Op een gegeven moment verwachtte de hond het eten als de bel rinkelde, en begon daardoor met kwijlen.

Puur positieve trainingsmethode

Bij deze methode wordt er alleen gebruik gemaakt van positieve bekrachtiging. Je beloont het goede gedrag en negeert het ongewenste gedrag. Het is een mooie theorie, maar lastig toe te passen in de praktijk.

Gebalanceerde/evenwichtige trainingsmethode

Hierbij worden de positieve punten uit de eerste twee trainingsmethodes gecombineerd. Er wordt zo positief mogelijk getraind, maar elke hond én baas zijn een unieke combinatie waarbij de verhoudingen van corrigeren en belonen verschillend zijn. Er is niet één weg naar Rome, het is een dynamisch systeem.

Clicker training

De clicker training lijkt op de methode van Pavlov. De Duitse Herder leert een geluid associëren als positief voor gedrag. Je klikt met een apparaatje terwijl je de hond een beloning voert. Dit blijf je doen zodat de hond het geluid van de clicker gaat associëren met “heel goed”. Als dit automatisme is geworden, dan voelt de hond zich beloond op het moment dat je met de clicker klikt.

Basiscommando’s

Er zijn een aantal basiscommando’s die je jouw Duitse Herder wil leren:

  • Naam van de hond: het is eenvoudig als de hond zijn naam weet en herkent dat jij het tegen hem hebt. Dit is de basis die gelegd moet worden om überhaupt met de hond te kunnen trainen. Door de naam veel te horen gaat de hond hem herkennen. Zeg de naam vaak op hoge, opgewonden toon als je de hond aandacht geeft. Als de Duitse Herder reageert op zijn naam, overlaadt hem dan met complimenten.
  • Hier: roep de naam van de hond zodra hij naar je opkijkt en je aandacht geeft. Als hij naar je toe wil lopen, roep dan “hier!”. Als de hond bij je is geef je hem complimentjes of voer als beloning. Hoe enthousiaster je bent en hoe meer complimenten je geeft, des te leuker vindt de Duitse Herder het om de volgende keer weer te komen.
  • Zit: ga voor de hond staan en houdt het voer buiten zijn bereik, maar niet zo hoog dat de hond opspringt. Beweeg het voer zo alsof je over het hoofd van de hond naar de staart gaat, in lijn met zijn neus. Een natuurlijke reactie van de Duitse Herder is om dan te gaan zitten, zodat hij in oogcontact kan blijven met het voer. Geef de traktatie op het moment dat de kont van de hond de grond raakt. Overlaad de hond weer met complimenten.

Zoals hierboven te lezen is, is een Duitse Herder africhten het best te doen op basis van conditionering. Zorg ervoor dat je de hond vooral positief beloond zodat de hond het leuk vindt om met jou te trainen. De Duitse Herder zal dan telkens graag jouw commando’s uitvoeren.